Το σύνδρομο του Σαλιέρι

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Ο Σαλιέρι μισεί θανάσιμα τον Μότσαρτ. Ο ίδιος προσπαθεί αλλά είναι ατάλαντος. Ο Μότσαρτ είναι ιδιοφυία και εμπνευσμένος, έτοιμος να δημιουργήσει το πιο σπουδαίο έργο που θα του αναθέσουν. Δεν είναι όμως και τόσο εργατικός. Έχει ανάγκη από προυποθέσεις, από οργάνωση, από σύστημα και υποστήριξη. Αντί λοιπόν να του προσφερθούν απλόχερα για να μεγαλουργήσει, πέφτει από λάθος σε λάθος και τελικά καταστρέφεται. Και πίσω από κάθε αποτυχία του, κρύβεται πάντα, ο υποχθόνιος και πανούργος Σαλιέρι, τυφλωμένος από το μίσος του για το ταλέντο του Μότσαρτ.

Στην ελληνική κοινωνία, οι πυρήνες ανάπτυξης στις περισσότερες δράσεις, βρίσκονται στα χέρια ανθρώπων που μοιάζουν πολύ στον Σαλιέρι. Σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, στο στρατό, στην τέχνη, στη διοίκηση, στον Τύπο και σε πολλούς άλλους χώρους, μόλις ξεμυτίσει ο «Μότσαρτ», ξεκινά ο σκληρός πόλεμος του «Σαλιέρι» για την εξόντωση του. Μόνο που εδώ δεν πρόκειται ούτε καν για ατάλαντους εργατικούς, όπως ο Ιταλός μουσικός αλλά για αντιγραφείς τυπολάτρες, «τρόφιμους» ενός συστήματος που κυβερνά με ανελέητο αυταρχισμό και απίστευτη αμοραλιστική τακτική. Κι όταν σπανίως, αποκαλύπτονται, είναι τόσο καλά οχυρωμένοι στα κάστρα που οι μέντορες τους έχτισαν από παλιά, που αδιαφορούν τελείως για τη δημόσια χλεύη και τον εξευτελισμό.

Όλη αυτή η νοσηρή κατάσταση που αγγίζει τα όρια της ψυχοπαθολογίας, φέρνει τις πρώτες δραματικές επιπτώσεις κυρίως στους νέους αλλά και σε κάθε περίπτωση δεξιότητας και καινοτομίας. Όσοι μπορούν φεύγουν και οι υπόλοιποι αν μπορούσαν θα το έκαναν τρέχοντας, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους. Είναι τρομακτικό να το σκεφτείς αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 50% των Ελλήνων θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα του. Φαντάζομαι πόσο θα είναι το ποσοστό στους νέους, όπου η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 60%.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, είμαστε μια χώρα όπου οι κάτοικοι της θέλουν να την εγκαταλείψουν. Κι αυτό είναι πολύ πιο τραγικό, όταν οι περισσότεροι ξένοι θέλουν πολύ έντονα να την επισκεφτούν… Είμαστε μια κοινωνία που διοικούν οι «Σαλιέρηδες» με μίσος και γεμάτοι συμπλέγματα. Γι΄ αυτό δε ντρέπονται όταν τους συλλαμβάνουν και αποκαλύπτεται η μιζέρια, η κακομοιριά, ο επαρχιωτισμός και η εγκληματικότητα τους. Έχουν ήδη αποφασίσει ότι η ζωή τους είναι μέσα στο σκοτάδι και στη δουλεία των ταπεινών τους ενστίκτων. Μισούν το ταλέντο, την ευφυΐα, την ομορφιά, την ανωτερότητα των άλλων και ανίκανοι όπως είναι για τη δημιουργία, γέμισαν με σκελετούς τη ντουλάπα τους, ξεμπλέκοντας μια και καλή, από τους ενοχλητικούς ταλαντούχους που είχαν όρεξη να προσφέρουν στο σύστημα και να το εξυγιάνουν. Για φανταστείτε τον Λιάπη, τον Τομπούλογλου, τον Ψωμιάδη, τον Τσοχατζόπουλο και δεκάδες χιλιάδες άλλους να συζητούν σοβαρά και να αναθέτουν ρόλους σε ταλαντούχους επιστήμονες, ερευνητές, καλλιτέχνες, δασκάλους, δικαστές και νέους επιχειρηματίες. Είναι αστείο και να το σκεφτεί κανείς. Κάθε κίνηση είχε πάντα να κάνει με την προσωπική ικανοποίηση του ανθρωπάκου που επιθυμεί τον κορεσμό της δικής του πείνας από στέρηση και μελαγχολία ανικανότητας.

Αυτή η κατάθλιψη των «Σαλιέρηδων» κυνηγάει εκδικητικά τον «Μότσαρτ» σ΄ αυτή τη χώρα. Κι αυτός, άλλοτε φεύγει και γλιτώνει απ΄ τα μοχθηρά ένστικτα των «τιμωρών» του κι άλλοτε μένει και καταστρέφεται από την αναμονή και τη φθορά της αντιπαράθεσης. Με τόσο κόπο και συγκρούσεις, που να βρεθεί χρόνος για δουλειά και δημιουργία! Κι αν άρχισαν να ξεφτιλίζονται κάποιοι ελάχιστοι τώρα, ας μη μας φαίνεται αισιόδοξο. Είναι δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες έτοιμοι και εκκολαπτόμενοι, ετοιμοπόλεμοι να εξοντώσουν τον «Μότσαρτ» που θα βρεθεί μπροστά τους!

http://www.capital.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s