Ο Σαμαράς στον δρόμο του Παπανδρέου

TOY ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που δεν έγινε τον Μάιο του 2010, αποδεικνύεται ένα πολύ μεγάλο λάθος. Οσο περνούν οι μήνες και τα χρόνια από την προσφυγή στον μηχανι­­­­σμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε., όλο και περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι τότε χάθηκε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να εξαφανιστεί ένα μεγάλο μέρος του χρέους, που θα βοηθούσε στο γρήγορο ξεπέρασμα της κρίσης. Ο τότε πρωθυπουργός δεν άδραξε την ευκαιρία και σήμερα τον βρίσκουμε να αμύνεται αλλά να μην πείθει. Αυτή είναι η μεγάλη του τραγωδία…

Φοβάμαι ότι και η σημερινή κυβέρνηση θα βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση. Η πρόταση της κ. Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία ανέλυσε στους Ελληνες αξιωματούχους ο κ. Πολ Τόμσεν, για «κούρεμα» που κατέχει ο δημόσιος τομέας (OSI) αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο… τρόμο. Οπως τον Μάιο του 2010, όταν έκπληκτος ο Ντομινίκ Στρος Καν άκουγε το όχι του κ. Γ. Παπανδρέου. Η αντιμετώπιση του θέματος από την κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι λανθασμένη. Οταν έχεις σύμμαχο τον έναν εκ των δανειστών σου, το εκμεταλλεύεσαι. Και δεν προδίδεις την εμπιστοσύνη που σου δείχνει.

Οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές της τραγωδίας της ελληνικής οικονομίας. Η λυσσαλέα αντίδραση των ελάχιστων φίλων που απέμειναν στον κ. Γ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνει ότι το περιεχόμενο του εγγράφου που αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», αποτελεί τη μόνη αλήθεια. Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και οι πολιτικοί που έφταιξαν γνωρίζουν πως δεν υπάρχει δρόμος σωτηρίας για την αφεντιά τους.

Δυστυχώς, το πάθημα του 2010 δεν έγινε μάθημα για τη σημερινή κυβέρνηση. Οι άνθρωποι του Ταμείου, που ασχολούνται με την Ελλάδα, και η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, ανέμεναν πως η δική της πρόταση για το OSI θα είχε καλύτερη τύχη. Η κ. Λαγκάρντ ήταν υπ. Οικονομικών της Γαλλίας όταν κατατέθηκε η πρότασή του προκατόχου της στο ΔΝΤ. Και γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον καθένα τα οφέλη του κουρέματος του χρέους μιας χώρας.

Οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας πρέπει να δράσουν όπως ΔΕΝ έδρασε ο κ. Παπανδρέου. Διαφορε­­τι­­­­­­­­­­κά πολύ σύντομα θα βρεθούν στη δική του πολύ δυσάρεστη θέση…

http://www.ethnos.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s