Ανάπτυξη θα έρθει και στην Ελλάδα αν αλλάξουμε μυαλά

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Θα συμφωνήσω απόλυτα με το συνάδελφο Γ. Παυλόπουλο πως η ανάπτυξη δεν έρχεται σε χώρες σαν την Ελλάδα όπου το εισόδημα ισοπεδώνεται και η εργασία υποβαθμίζεται.

Αν παρ’ ελπίδα έρθει θα οφείλεται σε τομείς και τεχνολογίες χαμηλότερου επιπέδου από των άλλων αναπτυγμένων Ευρωπαίων. Ετσι αντί να ανταγωνιζόμαστε Αυστριακούς, Γάλλους, Ισπανούς, θα ανταγωνιζόμαστε Κροάτες, Σλοβένους, Ρουμάνους με αποτέλεσμα στο μέλλον να βυθιστούμε ακόμα περισσότερο.

Η ανάπτυξη που θέλουμε και οφείλουμε να επιδιώξουμε έρχεται με επενδύσεις στην παιδεία, την τεχνολογία και την έρευνα όπως φανερώνουν τα παραδείγματα Δανίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, πράγμα που στην Ελλάδα δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες των κομμάτων και των πολιτικών κι΄ ας μιλούν χρόνια τώρα για την κοινωνία της γνώσης.

Ανάπτυξη έρχεται με επενδύσεις στους προαναφερόμενους τομείς ώστε να μην φεύγουν στο εξωτερικό τα καλύτερα μυαλά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να παράξει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο αν μεταρρυθμιστεί το Δημόσιο και γίνει αρωγός του πολίτη και της επιχείρησης αντί για δυνάστης του πρώτου και νεκροθάφτης της δεύτερης που είναι σήμερα.

Ανάπτυξη μπορεί να έρθει αν αλλάξουν μυαλά οι επιχειρηματίες και επενδύσουν στην τεχνολογία και τη γνώση ώστε να παράγουν ποιοτικά και πιο φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ανάπτυξη μπορεί να έρθει με σταθερό φορολογικό καθεστώς, με πάταξη της διαφθοράς.

Ανάπτυξη μπορεί να έρθει με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο αν αλλάξουν μυαλά οι πολιτικοί και τα κόμματα και αρχίσουν να δρουν για λογαριασμό του πολίτη και της χώρας και όχι για το ίδιο ή το κομματικό συμφέρον.

Ανάπτυξη μπορεί να έρθει όταν αφοπλιστούν οι κομματικοί στρατοί οι οποίοι ονειρεύονται κατάληψη του κράτους και γιουρούσια στα δημόσια ταμεία.

Ανάπτυξη μπορεί να έρθει και χωρίς τα προηγούμενα, αλλά θα είναι αναιμική και πρόσκαιρη. Γι΄ αυτό οφείλουμε να τα αλλάξουμε όλα και μάλιστα ΤΩΡΑ. Και προπαντός να αλλάξουμε μυαλά εμείς οι πολίτες.

http://www.imerisia.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s