Ο ρόλος του κ. Πολύδωρα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Ενα νέο κόμμα δημιουργείται σήμερα στον χώρο της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς. Το εγχείρημα των κ. Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Ζώη προβληματίζει τις όμορες πολιτικές δυνάμεις. Για τη χώρα εγκυμονεί κινδύνους, αλλά προσφέρει και ευκαιρίες. Το πιθανότερο είναι να δυσχεράνει το έργο της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση τη θέση της χώρας, αν και, θεωρητικά, θα μπορούσε να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της και να διευκολύνει την έξοδο από την κρίση.

Κατ’ αρχάς, όπως είναι φυσικό, πολλά θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση που θα έχει το νέο κόμμα στην κοινωνία. Αν θα καταγράψει μια ουσιαστική παρουσία στις επερχόμενες ευρωεκλογές, και, κυρίως, αν θα διασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν αυτές.

Το επόμενο σημαντικό στοίχημα είναι ποιο ρόλο θα επιλέξει να διαδραματίσει ως ηγέτης του νέου κόμματος ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας. Θα επιδιώξει να συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης ή να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας εργαζόμενος για τη διάσωση της χώρας;

Αν ο πρώην υπουργός θέλει να αποτελέσει τη θεσμική έκφραση του πατριωτικού μετώπου, δεν θα ακολουθήσει τον εύκολο, αλλά ανούσιο, δρόμο της παραμονής στο περιθώριο, ως ένα ακόμη κόμμα διαμαρτυρίας. Αντίθετα, θα αναγνωρίσει τη δύσκολη πραγματικότητα από την οποία δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει με ευχολόγια, ενδεχομένως θα αναδείξει τις διαφωνίες του με επιλογές του παρελθόντος και θα αναδείξει τις δικές του προτεραιότητες, αλλά στην πορεία θα εμφανισθεί έτοιμος να προβεί στους αναγκαίους συμβιβασμούς.

Τον Ιούλιο του 2013 ο Βύρων Πολύδωρας χαρακτήρισε την τρόικα τον «πραγματικό εχθρό της Ελλάδας» και προσέγγισε τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Αλλά για να είναι υπεύθυνη η διαχείριση της λαϊκής οργής δεν μπορεί να εξαντλείται σε αδιέξοδες αντιμνημονιακές κορώνες ούτε φυσικά σε βίαιες συμπεριφορές.

Ο κ. Πολύδωρας θα προσφέρει περισσότερα στη χώρα εάν πάρει αποστάσεις από τις υπερβολές του κ. Καμένου και την επικίνδυνη δράση του κ. Μιχαλολιάκου, και ακολουθήσει τα βήματα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Είτε ενεργούσε από ιδιοτέλεια είτε από προσήλωση στο εθνικό συμφέρον, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συχνά εξέπεμπε έναν χρήσιμο, συναινετικό λόγο. Από τον Μάρτιο του 2009, όταν ήταν ο μόνος πολιτικός ηγέτης που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Κώστα Καραμανλή για υπέρβαση στενών κομματικών ορίων μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή, μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, όταν πρωταγωνίστησε στη δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Αν καταφέρει να προσελκύσει ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της Χ.Α., θα προσφέρει υπηρεσία στη χώρα. Τόσο στο εσωτερικό, καθώς η «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό» είναι μέρος του συνταγματικού τόξου, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς η μείωση της απήχησης της Χρυσής Αυγής θα βελτιώσει την εικόνα της χώρας.

Οι δηλώσεις του το 2007 για τον «στρατηγό άνεμο» στην περίπτωση των πυρκαγιών, όπως και αυτές το 2005 για τον βασανισμό των «Πακιστανών που απαγάγουν ο ένας τον άλλο καθώς αυτό είναι το αγαπημένο τους σπορ», δίνουν ένα ανησυχητικό στίγμα, αλλά ίσως όχι την πλήρη εικόνα.

Με δεδομένο το παρελθόν του, την τριακονταετή συμμετοχή του στο πολιτικό σύστημα και τα βολέματα των «δικών μας παιδιών», στην περίπτωσή του και μελών της οικογένειάς του, είναι δύσκολο για τον κ. Πολύδωρα να απαντήσει στην οργή μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Υπό αυτό το πρίσμα η πρώτη αντίδραση στη δημιουργία του νέου κόμματος είναι ευλόγως γεμάτη επιφυλάξεις. Μόνον ο ίδιος μπορεί να τις διαλύσει.

Οταν το 1997 διεκδίκησε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και, όπως αναμενόταν, ηττήθηκε από τον Κώστα Καραμανλή, δήλωσε χαριτολογώντας: «Σας είπα ότι θέλω την καρδιά και όχι την ψήφο σας κι εσείς το πήρατε τοις μετρητοίς». Εάν δεν προχωρήσει σε αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του παρελθόντος και δεν αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να κτίσει και όχι να γκρεμίσει, προβάλλοντας ένα θεσμικό ρόλο και υιοθετώντας ρεαλιστικές θέσεις, θα περιορισθεί στην εξασφάλιση της συμπάθειας κάποιων, αλλά θα περιθωριοποιηθεί και θα απολέσει μια ευκαιρία.

http://www.kathimerini.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s