Γιατί κλείνουν οι βιομηχανίες;

Του Αντώνη Κοντολέοντος

Ενώ έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τις πρώτες ανακοινώσεις για τη λήψη μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανικής παραγωγής, φτάνουμε αισίως στο Φεβρουάριο του 2014 να πληροφορούμαστε δια του τύπου ότι η Τρόικα εμποδίζει την κυβέρνηση να πάρει ένα ή περισσότερα μέτρα μείωσης του υψηλού κόστους ενέργειας για τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας (π.χ διακοψιμότητα ή/και μείωση ΕΦΚ). Εάν δεν είχε μεσολαβήσει αυτό το μεγάλο διάστημα αδράνειας ίσως οι διαρροές αυτές να γίνονταν πιστευτές. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή: η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει αλλού τις δικές ευθύνες της για το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει εφαρμοστεί ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν πειστεί ότι το κόστος ενέργειας για τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, που στηρίζουν τις εξαγωγές και παράγουν ΑΕΠ και στηρίζουν την απασχόληση είναι 30-40% υψηλότερο συγκρινόμενο με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές. Δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για να μην χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενοι ήταν οι μόνοι που στήριξαν και στηρίζουν την βιομηχανία με αιματηρές θυσίες από το μεροκάματό τους.

Κύρια υπεύθυνοι για την μη λήψη μέτρων στήριξης του παραγωγικού ιστού της χώρας είναι η Κυβέρνηση, αλλά και τα κρατικά μονοπώλια της ενέργειας.

Η αλήθεια είναι ότι το βαθύ κράτος κρατικών μονοπωλίων μπλοκάρει τα όποια μέτρα προσπάθησε να εφαρμόσει η κυβέρνηση εξυπηρετώντας τα σχέδια τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με πολλαπλά διαβήματα ακόμη και προς τον Πρωθυπουργό έχει κάνει σαφές ότι η μείωση του κόστος ενέργειας δεν μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή μόνο ενός μέτρου (ακόμη και εάν αυτό είναι η διακοψιμότητα) αλλά χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση, ένα «πακέτο διάσωσης» για τη βιομηχανία κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο.

Τον Αύγουστο σε σύσκεψη όλων των φορέων στο Υπουργείο κάναμε σαφές ότι το Υπουργείο πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην εφαρμογή δέσμης μέτρων – «ρόγες», όπως τα χαρακτήρισε σημαντικός παράγων της αγοράς, καθώς το κόστος κάθε μέτρου δεν υπερβαίνει τα 10-20 εκατ. ευρώ.

Το αρμόδιο Υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει μόνο στο μέτρο της διακοψιμότητας αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα μέτρα που μπορούσαν παράλληλα, γρήγορα και χωρίς σοβαρά εμπόδια να εφαρμοστούν και να δώσουν μια προοπτική αλλαγής του κλίματος αποβιομηχάνισης της χώρας που επικρατεί.

Ποιος εμπόδισε και εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην θέσπιση μηχανισμού αντιστάθμισης της επιβάρυνσης που προκύπτει από τον φόρο αερίων εκπομπών CO2 που θα σκοτώσει την βιομηχανία; Μάλιστα όταν ο μηχανισμός αυτός θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μην μεταφέρουν οι βιομηχανίες την παραγωγή τους εκτός Ευρώπης.

Όποιοι ενημερώνουν τον πρωθυπουργό ότι η εφαρμογή της διακοψιμότητας αρκεί για την επιβίωση της βιομηχανίας τον παραπληροφορούν.

Απαιτείται άμεσα :
• η εφαρμογή της Αντιστάθμισης,
• η έναρξη ειλικρινούς διαπραγμάτευσης με την ΔΕΗ χωρίς κόκκινες γραμμές βάσει του ιδιαίτερου προφίλ λειτουργίας. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να κλείνει με την πολιτική της τις χαλυβουργίες της χώρας, οι οποίες με την λειτουργία τους την νύχτα δημιουργούν υπεραξίες για την ΔΕΗ 50 εκατ. ευρώ
• η μείωση της τιμής φυσικού αερίου πέραν της όποιας έκπτωσης της Gazprom μειώνοντας το περιθώριο κέρδους της ΔΕΠΑ που σήμερα για τις βιομηχανίες είναι 4 Ευρώ/MWh. Τα υπερκέρδη της ΔΕΠΑ αρκούν για την στήριξη όλου του πακέτου ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των 80 μεγάλων βιομηχανιών της χώρας.
• η λήψη διαρθρωτικών αλλαγών για το ουσιαστικό άνοιγμα των αγορών ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και ο ίδιος ο Επίτροπος πιέζουν αποφασιστικά για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου παρά την αντίσταση που προβάλουν τα μονοπώλια των ΔΕΠΑ και ΕΠΑ. Η κυβέρνηση; Χάρη στην ίδια παρέμβαση ακυρώθηκε η δημιουργία και νέων τοπικών μονοπωλίων. Τι έκαναν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες όταν κινδύνευαν με κλείσιμο 176 βιομηχανίες στα Οινόφυτα λόγω της δημιουργίας τοπικού μονοπωλίου; Τι έκαναν όταν το ΤΑΙΠΕΔ για χάρη της πολύφερνης νύφης δεν υλοποιούσε την εντολή του πρωθυπουργού να μειώσει η ΔΕΠΑ τις τιμές για την βιομηχανία; Τι έκαναν όταν ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονταν με την Gazprom και πετύχαιναν σημαντικές εκπτώσεις εδώ και δύο χρόνια, η ΔΕΠΑ μόλις τον περασμένο Ιούλιο έθεσε επίσημο αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης της τιμής; Τι έκαναν όταν η ΔΕΗ συστηματικά προσφεύγει εναντίον όλων των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που στηρίζουν τις βιομηχανίες, όταν η ΔΕΗ συστηματικά παραβιάζει τον κώδικα προμήθειας και τις αρχές τιμολόγησης;

Για τις μεγάλες βιομηχανίες είναι η ώρα μηδέν. Ζητούμε από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει.

Κανείς μέσα στην κυβέρνηση δεν δικαιούται να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε.

Εν τέλει εκείνο που διακυβεύεται είναι η ίδια η έξοδος της χώρας από την ύφεση, για την επίτευξη της οποίας η διατήρηση και ενίσχυση του βιομηχανικού ιστού μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους – και όχι μόνο – αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

* Ο κ. Αντώνης Κοντολέων είναι μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας

http://www.capital.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s