Γιατί οι Κύπριοι τα καταφέρνουν καλύτερα …

Πώς οι οικονομικές επιδόσεις είναι καλύτερες από τις προβλεπόμενες, χωρίς να κλείνουν οι δρόμοι, χωρίς συνεχείς απεργίες που παραλύουν τη χώρα, χωρίς τρομοκρατικές οργανώσεις και φυσικά… χωρίς «Χρυσή Αυγή».

Tου Στέφανου Κοτζαμάνη

Γνωστός Κύπριος πολιτικός μου είχε πει πριν από χρόνια: «Εσείς οι Ελλαδίτες είστε πολύ καλοί στο να περιγράφετε τα προβλήματα, αλλά όχι και στο να τα επιλύετε»…

Φαίνεται πως είχε δίκιο. Η Κύπρος -που σε λίγους μήνες κλείνει ένα έτος μνημονίου- σημειώνει επιδόσεις καλύτερες από αυτές που περιλαμβάνονται στο σχετικό πρόγραμμα, χωρίς να καίγονται πλατείες, χωρίς να κλείνουν κάθε τόσο οι δρόμοι, χωρίς να παραλύει η χώρα από συνεχείς απεργίες, χωρίς τρομοκρατικά χτυπήματα και φυσικά χωρίς… «Χρυσή Αυγή»: Το αντίστοιχο κόμμα δεν πιάνει ούτε το 1% του εκλογικού σώματος.

Όχι, οι Κύπριοι δεν είναι περισσότερο έξυπνοι από τους Ελλαδίτες. Απλά -ίσως λόγω και της πρόσφατης ιστορίας (βλέπε 1974)- έχουν μάθει να προσαρμόζονται γρηγορότερα στην σκληρή πραγματικότητα και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με ρεαλιστικότερη διάθεση: Τόσο σε ατομικό, όσο και σε γενικότερο (πολιτικό) επίπεδο.

Ένα χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι το αρχικό ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει Αμερικανοί κεφαλαιούχοι προκειμένου να επενδύσουν σε μια μεγάλη έκταση που κατέχει κυρίως η Εκκλησία. Πρόκειται για μια επένδυση που θα μπορούσε να προσεγγίσει τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ και θα περιλαμβάνει μαρίνα, ξενοδοχεία, υδροπάρκα, πανεπιστημιακές σχολές και Mall.

Ο τοπικός δήμαρχος (Γεροσκήπου) χαρακτήρισε την προτεινόμενη ανάπτυξη πολύ ενδιαφέρουσα, τονίζοντας πως θα αλλάξει τα δεδομένα ολόκληρης της Κύπρου και ευχήθηκε οι αρμόδιες αρχές να ανάψουν το πράσινο φως.

Όλα αυτά ας συγκριθούν με την περίπτωση των αντιδράσεων για την αξιοποίηση του Ελληνικού (ανάλογου ύψους επένδυση), αλλά και πολλών άλλων ιδιωτικών αναπτύξεων που επιχειρούνται κατά καιρούς στην Ελλάδα…

Άλλο ζήτημα είναι αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη να δηλώνει πως «αν βρούμε δια μαγείας το ποσό του 1,5 δις ευρώ που απαιτείται στο μνημόνιο, τότε θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί το πρόγραμμα» συμπληρώνοντας πως αν για παράδειγμα προκύψουν σημαντικά έσοδα από την άδεια του καζίνο, τότε θα μπορούσε να μεταβληθεί και το εύρος ιδιωτικοποίησης της CYTA.

Στην ουσία ο Κύπριος υπουργός διαμήνυσε πως αν δεν μαζευτεί το ποσό αυτό μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τότε δεν θα αποπληρωθούν ισόποσα δάνεια που λήγουν το 2016 και έτσι όταν θα λήξει η χρηματοδότηση μέσω μνημονίου, δεν θα είναι εύκολη η πρόσβαση στις αγορές.

Ποια είναι η διαφορά με την Ελλάδα; Ότι τόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες όσο και οι αγορές πιστεύουν ότι η Κύπρος θα καταφέρει τελικά να πετύχει έγκαιρα το στόχο των ιδιωτικοποιήσεων που έχει θέσει και μάλιστα έγκαιρα. Αντίθετα, για την Ελλάδα, είναι σχεδόν βέβαιοι για το ακριβώς αντίθετο.

Να σημειωθεί πως αν η Ελλάδα είχε πετύχει μέχρι σήμερα τους στόχους της στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, σήμερα δεν θα υπήρχε ζήτημα χρηματοδοτικού κενού, το κλίμα στην οικονομία θα ήταν σαφώς καλύτερο και η ανάκαμψη της οικονομίας θα είχε ήδη ξεκινήσει.

http://www.euro2day.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s