Λεφτά υπάρχουν αλλά όχι Επενδυτικό!

Την ίδια περίοδο που ξένοι επενδυτές και σπεκουλαδόροι κάνουν ουρά για να βάλλουν δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα, το Επενδυτικό Ταμείο που επρόκειτο να υποδεχθεί κάποια απ’ αυτά τα λεφτά απουσιάζει.

ΓΡΑΦΕΙ Ο DR. MONEY

Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί και δεν πρέπει να βασισθεί στο τραπεζικό δανεισμό για να χρηματοδότηση τόσο φέτος, όσο και του χρόνου.
Ένα μέρος των αναγκών σε κεφάλαια θα πρέπει να προέλθει από εναλλακτικά επενδυτικά σχήματα.

Γι’ αυτό τον λόγο η πρωτοβουλία για την δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου ή του Institute for Growth, όπως αποκαλείτο αρχικά, ήταν σημαντική.

Το Επενδυτικό Ταμείο θα ξεκινούσε με κεφάλαια που θα έβαζαν το ελληνικό κράτος, η γερμανική κρατική τράπεζα KfW, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΙΒ) και πιθανόν άλλοι επίσημοι φορείς.

Η γερμανική KfW έχει ανακοινωθεί ότι θα βάλλει 100 εκ. ευρώ και το ελληνικό κράτος 350 εκ. ευρώ.

Όμως, ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί αν η ελληνική συμμετοχή θα προέρχεται από λεφτά του ΕΣΠΑ ή από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Η εθνική συμμετοχή θα μπορούσε να προέλθει από την διανομή του «μερίσματος» από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, όμως η ευκαιρία χάθηκε αφού το Ταμείο δεν είναι έτοιμο και κανείς, προφανώς, δεν έθεσε το θέμα.

Η διαφορά είναι σημαντική.

Τυχόν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα συνοδευθεί από την ανάγκη συμμόρφωσης με μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα προκαλούν καθυστερήσεις σε θέματα χρηματοδοτήσεων.

Αντίθετα, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αν η ελληνική συμμετοχή προέρχεται από εθνικούς πόρους.

Όμως, σκοπός του Επενδυτικού Ταμείου ήταν από την αρχή να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός, πέρα από τα κεφάλαια των δημόσιων φορέων.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της προσέλκυσης κεφαλαίων από ξένους και έλληνες ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές που θα ήθελαν να εκμεταλλευθούν τις όποιες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.

Στο παρελθόν είχε ακουστεί ότι το Ίδρυμα Ωνάση ενδιαφερόταν να βάλλει χρήματα στο επενδυτικό όχημα.

Όμως, έχουμε φτάσει στις αρχές Απριλίου κι ακόμη δεν έχει έλθει στη Βουλή για ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο για την δημιουργία του Ταμείου.

Το νομοσχέδιο επρόκειτο να έλθει στη Βουλή για ψήφιση τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά αυτό δεν συνέβη.

Επιπλέον, δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί η συμμετοχή της ΕΙΒ στο αρχικό κεφάλαιο του Ταμείου παρά το πρέσινγκ του υπουργού ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στο πρόεδρο της ΕΙΒ Βέρνερ Χόγερ και την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα.

Άτομα που γνωρίζουν πως λειτουργεί η ΕΙΒ θεωρούν ότι δεν πρόκειται να δώσει την συγκατάθεσή της αν δεν αξιολογήσει πρώτα το business plan του Επενδυτικού Ταμείου.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά έχουμε φθάσει στα τέλη Μαρτίου και ακόμη δεν έχει περάσει το νομοσχέδιο για το Ταμείο από την Βουλή.

Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για στελέχωση και έναρξη λειτουργίας του Ταμείου.

Κι όμως αν το Επενδυτικό Ταμείο ήταν έτοιμο ή σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει θα μπορούσε να «σηκώσει» σημαντικά ποσά το επόμενο διάστημα με βάση την δίψα των ξένων για επενδύσεις χαρτοφυλακίου, χρηματοδοτήσεις και αναδιαρθρώσεις εταιρειών στην Ελλάδα.

Η ευθύνη για τις καθυστερήσεις υπάρχει και δεν μπορεί παρά να χρεωθεί στο υπουργείο ανάπτυξης.

Δεν θα ήταν μικρό πράγμα αν το Ταμείο ήταν σε θέση να διαθέσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη να λειτουργήσει το Επενδυτικό Ταμείο το συντομότερο δυνατόν γιατί η όρεξη των επενδυτών δεν κρατά για πάντα.

http://www.euro2day.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s