ΕΥΡΩ: Ή αλήθεια…

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουνε ότι το νόμισμα “Ευρώ” είναι “άρρωστο”. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο νόμισμα δεν ασθενεί απλώς και μόνο, αλλά βρίσκεται σε διαδικασία θανάτου. Όποιος γνωρίζει καλά τα οικονομικά θέματα και επιπλέον διαθέτει και ίχνος πολιτικής λογικής, ξέρει πια ότι δεν υπάρχει καμμία θεραπεία για επιβίωση του Ευρώ με την σημερινή μορφή και αποστολή του. Εαν υπήρχαν αποτελεσματικές λύσεις για να αντιμετωπισθεί η κρίση του Ευρώ, τότε αυτές θα είχαν ήδη εφαρμοσθεί. Όμως οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και οι τράπεζες ανα τον κόσμο αντί να δίνουν λύσεις στο πρόβλημα, αγοράζουν πανάκριβο χρόνο εις βάρος της ευημερίας και των μέχρι τώρα κεκτημένων των Ευρωπαίων. Οι πραγματικοί λόγοι της κρίσεως του Ευρώ, όχι μόνο δεν αναφέρονται αλλά και ποτέ δεν αντιμετωπίσθηκαν ουσιαστικώς μέχρι σήμερα. Δεν γίνεται δε καν λόγος, πόσο μάλλον διάλογος, για το ιστορικό λάθος που ακούει στο όνομα “Ευρώ”, παρότι οι ειδικοί γνωρίζουν ότι το νόμισμα αυτό ήταν καταδικασμένο να αποτύχει απο την αρχή της υπάρξεως του.

Όλα τα λεγόμενα “πακέτα διάσωσης” και οι αποκαλούμενες “μεταρρυθμίσεις”, όπως επίσης και οι “προσπάθειες πραγματικής σταθεροποίησης” του νομίσματος της Ευρωζώνης έχουν δυο κοινά χαρακτηριστικά:
α. Κάθε νέο μέτρο “διάσωσης” έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα απο το προηγούμενο, και
β. Κάθε νέα πολιτική απόφαση έχει υψηλότερο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κόστος για τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχει λειτουργήσει με επιτυχία μια “Νομισματική Ένωση”. Μια ματιά στο παρελθόν θα αρκούσε, ειδικά για εμάς τους Έλληνες, ώστε να είχαμε καταλάβει εξ΄ αρχής τους κινδύνους της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη. Η τελευταία προσπάθεια για την δημιουργία μιας Νομισματικής Ένωσης στην Ευρώπη υπήρξε η λεγόμενη Λατινική Νομισματική Ένωση (ΛΝΕ), που ιδρύθηκε το 1865 και διαλύθηκε το 1927. Σε αυτή συμμετείχε και η Ελλάδα (προσχώρησε το 1868), σε μια προσπάθεια για ενοποίηση πολλών ευρωπαϊκών νομισμάτων σε ένα ενιαίο νόμισμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη σε μια εποχή που τα περισσότερα εθνικά νομίσματα εξακολουθούσαν να είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον χρυσό και τον χργυρο. Τα ιδιαίτερα όμως πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας την οδήγησαν στην επίσημη αποβολή της από τη Λατινική Νομισματική Ένωση το 1908, στην οποία επανεντάχθηκε το 1910.

Δεν είναι ανάγκη να κρύβουμε την αλήθεια: το πεγχείρημα των πολιτικών και οικονομικών ελίτ στην Ευρώπη έχει αποτύχει. Το Ευρώ διατηρείτε στην ζωή με μέσα τεχνητών εντυπώσεων, εις βάρος εκαντοντάδων εκατομυρίων ανθρώπων και με βαρύτατο κόστος για τις οικονομίες των χωρών που το έχουν ως επίσημο νόμισμα τους. Παράλληλα με όλα τα άνω έχουμε και την φτωχοποίηση μεγάλων κοινωνικών μαζών στο όνομα ενός ιστορικού λάθους…

Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης είναι καταχρεωμένες και πτωχευμένες, ακόμη και η Γερμανία (μάλλον η μεγαλύτερη “απάτη” και “φούσκα” της Ευρωζώνης). Κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης τον περασμένο Δεκέμβριο, ο υπουργός οικονομικών της χώρας αυτής, ο. κ. Β. Σόιμπλε, δήλωνε μ’ έπαρση στην γερμανική βουλή ότι επέτυχε ιστορικό ρεκόρ φορολογικών εισπράξεων για το έτος 2013 ύψους 600.000.000 (600 εκατ.) €. Λίγο αργότερα, στην ίδια ομιλία του, αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι το ύψος του ετησίου χρέους της χώρας για το 2014 θα αυξηθεί στο ποσό των 20.000.000.0000 (20 δις) €. Όταν λοιπόν ο “παγκόσμιος πρωταθλητής των εξαγωγών”, η Γερμανία, δεν καταφέρνει λόγω και του Ευρώ να αποφύγει να χρεωθεί, τότε είναι πια φανερό ότι για την Ευρωζώνη δεν υπάρχει σωτηρία. Το κεντρικό ερώτημα λοιπόν των Ευρωεκλογών της 25ης Μαίου 2014, δεν είναι μόνο η έλλειψη ηγεσίας εντός της Ευρωπαικής Ενώσεως ή η απουσία ενός οράματος για το μέλλον της ευρωπαικής ιδέας, ούτε εαν θα διαλυθεί η Ευρωζώνη. Το μόνο ερώτημα που τίθεται πια είναι πότε θα διαλυθεί η Ευρωζώνη και με πιο κόστος για τους λαούς της Ευρώπης…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s