ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩ

Ένας ισχυρός φαιοκόκκινος συνασπισμός επιδιώκει να διαλύσει την ευρωζώνη γιατί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αποτελεί ισχυρό ενοποιητικό στοιχείο για την ευρωπαϊκή οντότητα

Του Παν. Δρακόπουλου*

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν και οι αντιευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις βγαίνουν ενισχυμένες. Ωστόσο, απέχουν πολύ από τού να είναι τόσο ισχυρές ώστε να προκαλέσουν ανατροπή στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ρόλος τους, όμως, θα είναι διαβρωτικός και βέβαια θα ενισχύεται στο μέτρο που η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν θα αποφασίζει να προχωρήσει προς την πολιτική της ολοκλήρωση, που είναι και βασική προϋπόθεση για την οικονομική της ένωση. Μία ένωση που σήμερα πλήττεται από την κρίση, γι αυτό και καθυστερεί.

Από την άποψη αυτή, όντως, οικονομική κρίση υπάρχει και είναι σοβαρή. Σαφώς δε το μέγεθός της είναι τέτοιο ώστε τα ευχολόγια και οι αυτοσχεδιασμοί να μην προσφέρουν λύσεις. Είναι τόσο ισχυρή που δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια μόνον των τεχνοκρατών, εκτός κι αν έχουν το ανάστημα ενός Μάριο Μόντι. Έχουμε να κάνουμε με μία κρίση που απαιτεί πολιτική απάντηση και η οποία αξιώνει συμμετοχή των Ευρωπαίων στην διαχείριση της επιλύσεώς της. Όλων των Ευρωπαίων.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει αμέσως ότι μπροστά μας υπάρχουν μόνον δύο δρόμοι: της καταργήσεως του ευρώ ή της άρσεως των εμποδίων του. Στην πράξη, οι επιλογές δεν υπάρχουν διότι το βέβαιον είναι ένα: δεν μπορεί να συμβεί κατάργηση του ευρώ χωρίς αυτό να σημαίνει αμέσως και διάλυση της ΕΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΕ δεν είναι –ακόμη, ελπίζουμε– σε θέση να έχει κοινή άμυνα, δεν είναι σε θέση να ορίσει και να υπερασπίζεται τα σύνορά της, δεν είναι σε θέση να έχει και να υπερασπίζει γεωπολιτικά συμφέροντα. Αν η ΕΕ δεν είναι σε θέση να έχει ούτε και ενιαίο νόμισμα, τί είναι σε θέση να έχει; Κοινή ποδοσφαιρική ομάδα;

Κάθε συζήτηση για διατήρηση της ΕΕ χωρίς το ευρώ προϋποθέτει άλλη, σαφώς αντιευρωπαϊκή, σκοπιμότητα. Η σκοπιμότητα αυτή εισηγείται την παλιά βρεταννική άποψη: η Ευρώπη να μην είναι τίποτε περισσότερο από ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, τίποτε περισσότερο από περιοχή αφορολόγητης διακινήσεως κεφαλαίων και προϊόντων. Αυτό το αρνούμαστε σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι. Πρόσφατη έρευνα του οίκου PEW έδειξε ότι, σε πλειοψηφίες περίπου των δύο τρίτων, οι Ευρωπαίοι της ευρωζώνης στηρίζουν το ευρώ και θέλουν να μείνουν σε αυτό –ακόμη και οι τόσα υφιστάμενοι Έλληνες. Και μάλιστα, η στήριξη του ευρώ είναι μεγαλύτερη σε πολίτες που έχουν μέση ή ανώτερη εκπαίδευση.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, υπάρχει μία μόνον λύση, μία κατεύθυνση: η κατάργηση των εμποδίων του ευρώ. Και αυτά τα δημιουργεί η άρνηση των εθνικών γραφειοκρατιών να υποταχθούν σε κανόνες της ΕΕ. Είναι εμπόδια που θα ξεπεραστούν μόνον εάν εφαρμοστεί κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και στην συνέχεια κοινή κοινωνική πολιτική. Συνεπώς, το ζητούμενο είναι η πολιτική. Μία σταθερή και συνεπής ευρωπαϊκή πολιτική, που αταλάντευτο στόχο της θα έχει όχι την διατήρηση της φυγόκεντρης «εθνικής κυριαρχίας», αλλά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κοινότητος και του ευρωπαϊκού πολιτισμού της.

Αν το ευρώ καταργηθεί στις παρούσες συνθήκες κρίσεως και αβεβαιότητος, θα επακολουθήσει πολιτικός, κοινωνικός και πνευματικός σεισμός στην ήπειρό μας. Η Ευρώπη θα γίνει σκιά του εαυτού της, η διάσωση των ιδιαιτεροτήτων θα εξαφανιστεί. Ο σεισμός θα τσακίσει όλους τους νευρώνες της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Η οικονομία θα σωριασθεί σε ερείπια. Ίσως ανορθωθεί στο μέλλον, αλλά πλέον μόνον πάνω σε θεμέλια παγκοσμιοποιήσεως. Το κοινωνικό κράτος και, κυρίως, το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της παιδείας θα έχουν οδηγηθεί σε αφανισμό.

Ένα άλλο πρόβλημα της Ευρώπης, πέρα από την κρίση που αντιμετωπίζει, λέγεται Ελλάδα. Η χώρα μας αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση μέσα στην Ευρώπη, φοβούμαι όχι τόσο για το χρέος της όσο για την σχεδόν γενικευμένη διαφθορά και την ουσιαστική άρνηση εφαρμογής του νόμου. Οι Έλληνες εισπράττουν φακελάκια και με αυτά τα χρήματα γεμίζουν τα φακελάκια που στην συνέχεια δίνουν. Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, καθώς σέρνονται από γραφείο σε γραφείο και φθάνουν πλέον λιπόθυμοι στην αίθουσα παραγραφής των λόγω χρόνου. Οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι ζουν σε βάρος των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα και διαμαρτύρονται διότι τους περικόπτονται συντάξεις τις οποίες πλήρωναν με σουρεαλιστικής αντιλήψεως επιδόματα. Αυτή η κατάσταση, που πανικοβάλλει ακόμη και αρχηγό μαφίας, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη και εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις μεταξύ των Ευρωπαίων για το κατά πόσον η κρίση στην Ελλάδα είναι θεραπεύσιμη. Τις επιφυλάξεις αυτές οι εσωτερικοί εχθροί της δημοκρατίας και της ΕΕ τις γνωρίζουν και τις αξιοποιούν πολιτικά δεόντως. Διότι άλλα έχουν κατά νουν…

Σε περίπτωση εξόδου της από το ευρώ, η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά. Δεν πρόκειται απλώς να πέσει η κυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται να γκρεμιστεί το πολίτευμα στο σύνολό του. Δεν θα ανεβεί στην εξουσία η αριστερά, όπως αυτή ελπίζει. Η έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει αμέσως σε εκτεταμένες λεηλασίες, τις οποίες καμμία κοινοβουλευτική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει. Η δικτατορία είναι αυτονόητη συνέχεια της εξόδου από το ευρώ. Η ακροδεξιά το γνωρίζει πολύ καλά και γι αυτό τον λόγο κάνει ό,τι μπορεί για να αποτύχει η ευρωπαϊκή πορεία της σημερινής κυβερνήσεως.

Αυτή είναι η αγωνία κάθε Έλληνα ευρωπαϊστή: θα κατορθώσουμε άραγε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνον το χρέος μας, αλλά τον ίδιο τον εαυτό μας; Θα μπορέσουμε να μάθουμε να ζούμε μέσα σε μία οργανωμένη θεσμικά κοινωνία, θα μείνουμε αιχμάλωτοι της διαφθοράς μέσα στην οποία μεγαλώσαμε –και την οποία μεγαλώνουμε για να μάς χωράει όλους;

Πέρα από επαναδιαπραγματεύσεις και αιτήματα για επιμήκυνση χρεών, αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα προς επίλυση για την Ελλάδα και το μέλλον της.

*Ιδρυτής της κίνησης Pro Europa, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

http://www.europeanbusiness.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s