Καταστροφικές οι συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής στο Κυπριακό

Του Περικλή Νεάρχου (Πρέσβυς ε.τ.)

Την περασμένη εβδομάδα, ο παρουσιαζόμενος ως «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, είχε σειρά συναντήσεων στην Ουάσιγκτον με υψηλούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, χωρίς οποιαδήποτε διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ουσιαστικά με τη σιωπηρή συγκατάθεσή της.

Υποτίθεται ότι οι συναντήσεις του Τουρκοκυπρίου εκπροσώπου εντάσσονται στις διαδικασίες για τη «λύση» του Κυπριακού και στο πνεύμα των δύο «ίσων» μερών, που αναγνωρίζονται εκ των προτέρων, πριν δηλαδή από την οποιαδήποτε έκβαση των διακοινοτικών συνομιλιών, από το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου.

Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει τη συγκατάθεσή της σε υψηλού επιπέδου διπλωματικές επαφές των εκπροσώπων του ψευδοκράτους, τι γίνονται τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδικάζουν την ανακήρυξη χωριστού κράτους στην Κύπρο και καλούν όλες τις χώρες να μην έχουν καμιά επαφή και συνεργασία με το παράνομο μόρφωμα;

Πριν από τις συναντήσεις αυτές του Τουρκοκυπρίου εκπροσώπου στην Ουάσιγκτον, είχε προηγηθεί η επίσκεψη στην Αθήνα Τουρκοκυπρίου εκπροσώπου και συνάντησή του με αξιωματούχο του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Η συνάντηση ήρθε μετά τη γνωστή συμφωνία στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου. Η Αμερικανική διπλωματία, που διαδραματίζει στη φάση αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο στο διπλωματικό παρασκήνιο του Κυπριακού, εξώθησε την Ελληνική πλευρά, Αθήνα και Λευκωσία, ν’ ανοίξει η ίδια δρόμο για συναντήσεις του είδους αυτού και ν’ ακολουθήσει γενικότερα μια πολιτική που υποσκάπτει τη διεθνή βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και η διεθνής αναγνώρισή της, με δέλεαρ μια δήθεν «λύση».

Ως Ευρωπαϊκή ηχώ στην πολιτική αυτή ήρθαν οι δηλώσεις του αρμόδιου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Επιτρόπου, Στέφαν Φούλε, για το λεγόμενο «απευθείας εμπόριο». Το απευθείας εμπόριο, δηλαδή, μεταξύ της κατεχόμενης Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος είναι γνωστός για τη φιλο-Τουρκική πολιτική του, επανέφερε με δηλώσεις του το θέμα του απευθείας εμπορίου, υποβάλλοντας την καταπληκτική πρόταση να γίνει «δοκιμαστική» εφαρμογή του απευθείας εμπορίου για μια περίοδο πέντε ετών! Ενώπιον των αντιδράσεων της Ελληνικής πλευράς, αναδιπλώθηκε και συνέδεσε την εφαρμογή του με την επιστροφή της περίκλειστης πόλεως της Αμμοχώστου. Επικαλέσθηκε γι’ αυτό τη σχετική πρόταση του Κυπρίου Προέδρου. Άφησε όμως σε εποικοδομητική ασάφεια, όπως λέγεται, το τι εννοεί ακριβώς με αυτό. Εννοεί το άνοιγμα μόνο του λιμένος της Αμμοχώστου ή εννοεί επίσης και το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου; Είναι προφανές ότι προσπαθεί να παρασύρει την Ελληνική πλευρά στην αποδοχή του ανοίγματος και του αεροδρομίου της Τύμπου έναντι της επιστροφής του περίκλειστου τμήματος της Αμμοχώστου. Πλήρης, δηλαδή,Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού. Έναντι, δηλαδή, επιστροφής ενός τμήματος της Αμμοχώστου, ν’ αναγνωρισθεί εμμέσως από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ψευδοκράτος.

Μια άλλη εξέλιξη, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ευπρόσδεκτη και θετική, προκαλεί επίσης ανησυχία. Είναι ο διορισμός από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για το Κυπριακό. Ο σημερινός πρόεδρος διεκήρυσσε σ’ όλους τους τόνους ότι θα επιδιώξει για τη λύση του Κυπριακού μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Πάνω σε ποια όμως βάση θα γίνει η εμπλοκή αυτή; Πάνω στη βάση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και των δικαιωμάτων που έχει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ισότιμη χώρα-μέλος ή πάνω στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη – Έρογλου που αναφέρεται σε δύο «ίσα» μέρη και στην προοπτική δύο «ίσων» κρατών στην Κύπρο;

Είναι γνωστή η σύμπλευση των Βρυξελλών με το Αμερικανικό σενάριο για την Κύπρο και θα πρέπει, δυστυχώς, να αναμένεται ότι ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θα εντείνει τις πιέσεις και από την Ευρωπαϊκή πλευρά για απαράδεκτη «λύση» τύπου Σχεδίου Ανάν. Το πρόσχημα για να παρακάμψει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου προσφέρεται από το ίδιο το κοινό ανακοινωθέν. Το τελευταίο δεν αναφέρεται μόνο σε δύο «ίσα» μέρη, που συνεπάγεται κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατικής αρχής. Αναφέρεται επίσης εμμέσως σε αναγνώριση ως πρωτογενούς Ευρωπαϊκού δικαίου της σχεδιαζόμενης «λύσεως», ώστε να αποστερηθούν οι Ελληνοκύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες των δικαιωμάτων που εγγυάται σε όλους τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η σύνδεση της «λύσεως» του Κυπριακού με το φυσικό αέριο της Κύπρου και η ένταξή του στο γεωπολιτικό παιχνίδι των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρέσβυς στη Λευκωσία, Τζων Κένιγκ, σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο ειδήσεων AssociatedPress την περασμένη εβδομάδα, συνέδεσε άμεσα το φυσικό αέριο της Κύπρου με τη «λύση» του Κυπριακού. Έδωσε επίσης το στίγμα του γεωπολιτικού πλαισίου μέσα στο οποίο εντάσσουν οι ΗΠΑ το φυσικό αέριο της Κύπρου και τη «λύση» του Κυπριακού. Είπε συγκεκριμένα: «Η πρόσβαση στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι ευκολότερη μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία στο Κυπριακό. Ξέρουμε ότι, χωρίς τη λύση του Κυπριακού, διάφορες ιδέες για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ή στην Τουρκική αγορά θα είναι τουλάχιστον δύσκολο να υλοποιηθούν, ίσως και απίθανο». Είπε επίσης ο Αμερικανός πρέσβυς ότι «το φυσικό αέριο της Κύπρου θα τροφοδοτεί την πεινασμένη για ενέργεια Τουρκία και θα διευρύνει τις πηγές τροφοδοσίας της Ευρώπης, που είναι σήμερα εν πολλοίς εξαρτημένη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας».

Οι πιέσεις των Αμερικανών και των Βρετανών για σύνδεση του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού και τη χρησιμοποίησή του ως «καταλύτη» για τη «λύση» άρχισαν από την περίοδο του προηγούμενου Προέδρου. Το φυσικό αέριο δεν γλίτωσε, δυστυχώς, από τον πραγματικό παροξυσμό των υποχωρήσεων, στις οποίες προέβη μονομερώς ο πρώην Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Αντί να καταγγείλει τη συνεχιζόμενη Τουρκική κατοχή στην Κύπρο και ν’ αναδείξει το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, θεώρησε σκόπιμο να διακηρύξει, από του βήματος της Γενικής Συνελεύσεως των Ηνωμένων Εθνών, ότι «δεν έπρεπε ν’ ανησυχούν οι συμπατριώτες Τουρκοκύπριοι για το φυσικό αέριο. Θα έχουν», είπε, «το μερίδιό τους ακόμη και πριν τη λύση του Κυπριακού». Τα ίδια και χειρότερα διεκήρυξε αργότερα από την πλατφόρμα της Noble του οικοπέδου Αφροδίτη.

Ο ίδιος, λοιπόν, ο Πρόεδρος της Κύπρου έσπευσε ν’ αναγνωρίσει «δικαιώματα» στην Τουρκική πλευρά στην ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η Τουρκική κατοχή της μισής σχεδόν Κύπρου στο όνομα των Τουρκοκυπρίων, που αντιπροσωπεύουν το 18% του πληθυσμού του νησιού. Στο πνεύμα αυτό, έσπευσε επίσης να συμφωνήσει στις διακοινοτικές συνομιλίες οι φυσικοί πόροι του νησιού, δηλαδή το φυσικό αέριο, ν’ ανήκουν στις αρμοδιότητες της συζητούμενης ομοσπονδιακής κυβερνήσεως, στην οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με «ισότιμο» τρόπο 50% με 50%. Το ίδιο διεκδικεί η Τουρκική πλευρά για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή εκπροσώπηση. Η Τουρκική πλευρά διεκδικεί ουσιαστικά συνομοσπονδία δύο κρατών, παρουσιάζοντας την κατεχόμενη Κύπρο ως επικράτεια των Τουρκοκυπρίων. Εκεί όμως που τη συμφέρει, όπως στο φυσικό αέριο, κάνει εκπτώσεις στη συνομοσπονδία για να μπει ισότιμος συνέταιρος, εφόσον οι αποφάσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση προβλέπεται να λαμβάνονται με «ίσο» ποσοστό 50% με 50%.

Ο νέος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αντί να ανακαλέσει και να αποσύρει τις υποχωρήσεις Χριστόφια, όπως υποσχόταν προεκλογικά, επέλεξε τη φυγή προς τα εμπρός προς την ίδια κατεύθυνση. Το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψε προδιαγράφει μια καταστροφική λύση για την Κύπρο και θέτει σε άμεσο κίνδυνο το φυσικό αέριο της Κύπρου ως στρατηγικό όπλο της Ελληνικής πλευράς. Η σύνδεση του φυσικού αερίου μ’ ένα πλαίσιο «λύσεως», όπως αυτό που προδιαγράφεται από το κοινό ανακοινωθέν, όχι μόνο αχρηστεύει το φυσικό αέριο ως στρατηγικό χαρτί της Κύπρου στον αγώνα της για μια στοιχειωδώς δίκαιη και αποδεκτή λύση, αλλά καθιστά κυριολεκτικά το φυσικό αέριο της Κύπρου Τουρκικό πλεονέκτημα. Η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υποδούλωση της Ελληνικής πλειοψηφίας στην Τουρκική μειοψηφία, η εξαγωγή του φυσικού αερίου της Κύπρου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και οι Τουρκικές διεκδικήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ καθιστούν σαφές του λόγου το αληθές.

Αναφορά στους υδρογονάνθρακες της Κύπρου στα Συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής

Στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, υπό τη σκιά της Ουκρανικής κρίσεως, απεφασίσθη η λήψη μέτρων για τη μείωση της ενεργειακής εξαρτήσεως της Ευρώπης από τη Ρωσία, που ανέρχεται σήμερα στο 27%. Αυτό θα γίνει, τονίζεται στην απόφαση, μέσω της διασυνδέσεως των δικτύων και της εμφάσεως στους νότιους διαδρόμους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένο σχέδιο δράσεως στη Σύνοδο του Ιουνίου. Στην απόφαση γίνεται αναφορά στη σημασία της Κύπρου ως νέου παρόχου υδρογονανθράκων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Ποια θα είναι όμως αυτή η Κύπρος, η σημασία της οποίας αναβαθμίζεται ως παρόχου υδρογονανθράκων στην Ευρώπη; Θα είναι μια Κύπρος-όμηρος της Άγκυρας, που θα διαπραγματεύεται για λογαριασμό της, με πρόσχημα τους «ισότιμους» Τουρκοκυπρίους, τη γεωστρατηγική σημασία και το φυσικό της αέριο; Είναι τραγικό η Ελληνική πλευρά να έχει ένα τέτοιο πλεονέκτημα και στρατηγικό όπλο και να σπεύδει να το απεμπολήσει «για ένα πουκάμισο αδειανό», επειδή το θέλουν άλλοι για τα δικά τους γεωπολιτικά σχέδια και συμφέροντα.

Η Ελληνική πλευρά, Αθήνα και Λευκωσία, πρέπει να αντιληφθεί ότι η πολιτική που ακολουθεί δεν οδηγεί σε λύση αλλά σε πλήρη καταστροφή την Κύπρο, τη στιγμή που τα ενεργειακά της αποθέματα αναβαθμίζουν δραματικά τη γεωστρατηγική και διπλωματική της θέση. Η θέση όμως αυτή δεν πρέπει να υπονομεύεται με σχέδια για δήθεν «λύση», που υποσκάπτουν τη διεθνή της θέση και την εξισώνουν με το ψευδοκράτος.

http://www.epikaira.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s