Το μετέωρο βήμα της χώρας

Γράφει ο Βασίλης Δεληγκάρης (Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Η Ελλάδα μοιάζει, για μια ακόμη φορά, μετέωρη μεταξύ μιας ήδη συντελεσθείσας προόδου και μιας παραλυτικής αβεβαιότητας για το μέλλον που προκαλεί εκνευρισμό, δυσθυμία και ακινησία. Για να αποδειχθεί ξανά πόσο εύθραυστες είναι τόσο η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας όσο και η σταθερότητα των σχέσεων με τους εταίρους.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μοιάζουν να βρίσκονται, προς στιγμή τουλάχιστον, παγιδευμένοι, ανάμεσα σε μια σειρά δικών τους διαχειριστικών και επικοινωνιακών λαθών και των ακραίων απαιτήσεων των δανειστών.

Η εμμονή για παράδειγμα της τρόικας και οι εκβιασμοί της για περαιτέρω κατάργηση σε εργασιακά δικαιώματα, έχει σαφές ιδεολογικό περιεχόμενο και ταξικό προσανατολισμό! Δεν πρόκειται για μια αναγκαία μεταρρύθμιση και από την άποψη της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του συνόλου του ελληνικού λαού, δεν αποτελεί καν μεταρρύθμιση. Είναι μια ακόμη υπηρεσία και παροχή στο μεγάλο κεφάλαιο (στο όνομα μεγάλων επενδύσεων που ωστόσο παρά τα όσα ήδη έχουν γίνει δεν τις βλέπουμε), το οποίο εκτός των άλλων δεν επωμίσθηκε κανένα βάρος για την δημοσιονομική προσαρμογή και την έξοδο από την κρίση. Δεν πρέπει βέβαια σε καμία περίπτωση και με κανένα τρόπο οι απαιτήσεις αυτές να γίνουν αποδεκτές και πρέπει να αποκρουστούν.

Eαν η πολιτική κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί σύντομα και η «τελική» διαπραγμάτευση δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς και σύντομα, τότε δεν αποκλείεται καθόλου ο νέος χρόνος να μας βρει να ζούμε και πάλι «μέρες του 2012». Οι μνήμες που είχαμε απωθήσει τα δύο τελευταία χρόνια επανέρχονται αλλά τίποτα στην δημόσια πολιτική αντιπαράθεση δεν μαρτυρά πως διδαχθήκαμε από αυτά που συνέβησαν τότε. Να θυμηθούμε πως στις αρχές του 2012 είχε ολοκληρωθεί μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και είχε επιτευχθεί μια μεγάλη, πρωτοφανής για τα διεθνή δεδομένα, μείωση του δημόσιου χρέους. Όμως λίγους μήνες αργότερα οδηγηθήκαμε σε διπλή εκλογική αναμέτρηση και ένα βήμα προ της εξόδου από την Ευρωζώνη και την άτακτη χρεοκοπία. Το πολιτικό σύστημα της χώρας αδυνατούσε τότε να αντιληφθεί τους επερχόμενους μείζονες κινδύνους. Όμως και σήμερα δείχνει τις ίδιες αδυναμίες και ψευδαισθήσεις.

Αυτή τη φορά η διαπραγμάτευση που διεξάγεται είναι διπλή, για την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και για την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή.

«Η διαπραγμάτευση είναι σαν την λερναία Ύδρα» έλεγε ο Β. Βενιζέλος όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών. Αυτή τη φορά ίσως αποδειχθεί όμως πολύ πιο δύσκολο να τιθασευτεί το πολυκέφαλο τέρας, καθώς ευρισκόμενοι πλέον προ της εξόδου, προσπαθούμε εκτός των άλλων να απαλλαγούμε και από την παρουσία του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, θα έπρεπε σήμερα να βοηθήσει να αποκρουσθούν οι παράλογες απαιτήσεις και οι εκβιασμοί των δανειστών, έτσι ώστε να υπάρξει μια λογική βιώσιμη λύση για την μετά μνημονίων εποχή στη χώρα μας. Και όχι να επιχαίρει με τις δυσκολίες, τα ενδεχόμενα αδιέξοδα ή με τυχόν επιβολή στη χώρα μας νέων αβάσταχτων υποχρεώσεων. Αν πιστεύουν εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ πως μια αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης θα ευνοήσει τα σχέδια του για να έρθει σύντομα αυτοδύναμος στην εξουσία, πλανώνται πλάνην οικτράν. Γιατί είναι βέβαιο πως μια αποτυχία, που θα οδηγήσει στο «να πάνε στράφι» όλοι οι κόποι και οι θυσίες που ελληνικός λαός έκανε τα τελευταία πέτρινα χρόνια, δεν θα οδηγήσει σε έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Αντίθετα η κρίση θα ενταθεί η οικονομία της χώρας και το επίπεδο ζωής της κοινωνίας θα βυθισθούν περαιτέρω ενώ το πολιτικό σύστημα θα οδηγηθεί στην πλήρη ανυποληψία και απαξίωση. Ακόμη και αν μετά από εθνικές εκλογές , σύντομα όπως επιδιώκουν, ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην εξουσία, τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει θα είναι πολλαπλάσια των σημερινών και πιθανότατα ανυπέρβλητα.

http://www.metarithmisi.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s