Η αλήθεια λυτρώνει

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Οι εξαγγελίες για το τέλος του μνημονίου και την απεμπλοκή από το ΔΝΤ αποδεικνύονται στην πράξη ανεδαφικές και τώρα γίνονται υποχωρήσεις (όπως η αύξηση συντελεστών ΦΠΑ) προκειμένου να επιστρέψει η Τρόικα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.

Αλλά δεν είναι ώρα καταλογισμού ευθυνών γιατί όλα τα σκεπάζει η ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους θεσμικούς πιστωτές για την επόμενη μέρα. Επειδή η πίεση για λήψη μέτρων δεν πρόκειται να υποχωρήσει και επειδή το πλαίσιο θα είναι αυστηρό, θα είχε σημασία αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να κάνει μια νέα αρχή λέγοντας την αλήθεια: Οτι προσπάθησε να πετύχει απεμπλοκή από το ΔΝΤ αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα, ότι ούτε μια ουσιαστική αλλαγή του προγράμματος είναι εφικτή, ότι η απομείωση του χρέους δεν πρόκειται να έρθει αν δεν αποκατασταθεί σχέση εμπιστοσύνης με τους δανειστές, ότι κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, στο ασφαλιστικό για παράδειγμα, είναι δυσάρεστες αλλά αναπόφευκτες.

Οποιο εκλογικό κόστος και αν έχει η πολιτική ειλικρίνεια, ίσως δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουν ήδη οι αλλεπάλληλες διαψεύσεις προσδοκιών που κατασκευάζονται και κατεδαφίζονται πολύ γρήγορα.

http://www.metarithmisi.gr

Advertisements

One thought on “Η αλήθεια λυτρώνει

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s