Ο Paul Krugman και τα νταούλια του Τσίπρα

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Ο Paul Krugman, σε άρθρο του στους Νew York Times, υποστηρίζει πως περισσότερο η Γερμανία βρίσκεται στον πυρήνα μιας υποθετικής καταστροφής της ευρωζώνης  και όχι οι αδύναμες οικονομίες της περιφέρειας. Επισημαίνει πως δεν προκαλεί το πρόβλημα η παθογένεια της ελληνικής κατάστασης  αλλά η  ίδια γερμανική αλαζονεία με τις  πολιτικές ισχυροποίησης  σε βάρος των ανταγωνιστών, οι οποίες στην ουσία εξάγουν τον αποπληθωρισμό στις γειτονικές της χώρες.

Παρατηρεί ότι η ανεργία στην ευρωζώνη είναι σε σχεδόν διπλάσιο επίπεδο από την αντίστοιχη των ΗΠΑ,  ότι ο πληθωρισμός απέχει του επίσημου στόχου, αλλά και ότι αιωρείται πάντα ο κίνδυνος να βιώσει η Ευρώπη τη δική της χαμένη δεκαετία. Ο  Αμερικανός οικονομολόγος  παρέθεσε   μια απλή σύγκριση της ιστορικής εξέλιξης του πληθωρισμού και του κόστους εργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Παρατήρησε ότι από το 1999, ο πληθωρισμός της Γαλλίας έχει αυξηθεί κατά 1,7% σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει αυξηθεί κατά 1,9% ετησίως. Αντιθέτως,  η Γερμανία μοιάζει να λειτουργεί εντελώς ανεύθυνα έναντι των άλλων, με τις τιμές και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, να αυξάνονται κατά 1% και 0,5% αντιστοίχως.

Όπως  και να ΄χει, ο Κrugman, ως καλοπληρωμένος και διάσημος θεωρητικός, κάνει τις αναλύσεις του. Το κακό όμως, με εμάς στην Ελλάδα είναι ότι τις διαβάζουμε. Και ως συνήθως, πανηγυρίζουμε με τα άλλοθι που μας προσφέρει. Άλλωστε είναι γνωστό πως μέχρι να αφανιστεί από τον πλανήτη το «μικρόβιο» του επάρατου καπιταλισμού, η «βασανισμένη» μας ψυχή δεν πρόκειται να ησυχάσει. Τώρα λοιπόν, που ο «δυνάστης» μας είναι η Μέρκελ, κάθε φωνή εναντίον της Γερμανίας είναι  πρόσφορη αιτία για πανηγυρισμούς.

O  Krugman  όμως, δεν αναφέρεται στην ελληνική οικονομία αλλά στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή. Δεν συσχετίζει ευθύνες μεταξύ Γερμανίας και   Ελλάδας αλλά μεταξύ Γερμανίας και ευρωζώνης. Επομένως, δεν απαλλάσσει ούτε το πολιτικό σύστημα από τις αμαρτίες του, ούτε τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος από την εγκληματικότητα τους, ούτε και τους  γραφειοκράτες από την σατανική απροθυμία τους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Απορώ λοιπόν πως ακόμα ο «Ανδρέας» ο Τσίπρας δεν  πρόσθεσε στο  οπλοστάσιο των επιχειρημάτων του την επίκληση του Krugman. Αν συνεχίζει να θέλει να παίξει τα νταούλια, όπως δήλωσε, και οι αγορές να χορέψουν, έπρεπε να το κάνει. Ίσως στο επιτελείο του δεν αξιολόγησαν ακόμα την ανάλυση Krugman ή , ποιος ξέρει, μπορεί να μην μπαίνουν στον κόπο, να τον παρακολουθούν.

Σε περίπτωση λοιπόν, που ο Krugman έχει δίκιο (που μάλλον έχει…) και η ευρωπαϊκή οικονομία πελαγοδρομεί, η Ελλάδα θα έπρεπε πολύ γρήγορα, να σπεύσει να οχυρωθεί. Αν επίσης, η Γερμανία πρωταγωνιστεί σε μία λανθασμένη στρατηγική διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, τότε θα έπρεπε η ελληνική διοίκηση να είναι σε θέση απεξάρτησης και ταχείας ανάληψης της ευθύνης της απέναντι  στις υποχρεώσεις της.

Αντίθετα από τη στοιχειώδη λογική,  ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, σπρώχνει τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο, μεθυσμένο από έναν ακατανόητο οίστρο ανευθυνότητας. Οι μεν, επικαλούνται τέτοιου είδους αναλύσεις για να δικαιολογήσουν τη φοβία τους να φανούν συνεπείς στις μεταρρυθμίσεις  και οι δε,  βρίσκουν ευκαιρία να παίξουν τα  «γύφτικα νταούλια», πουλώντας τζάμπα μαγκιά στους απελπισμένους ψηφοφόρους τους.

Όσο το παγκόσμιο περιβάλλον μοιάζει να μην ελέγχεται  από υπεύθυνες στρατηγικές, τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για τη δική μας οικονομία. Και όσο επιδεικνύουμε προκλητικά την ανωριμότητα μας ως κοινωνία, τόσο θα πορευόμαστε έκθετοι  στα  σκαμπανεβάσματα του καπιταλισμού.

Αρχίζω πραγματικά, να φοβάμαι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να γυρίσουμε στα νταούλια και στους ζουρνάδες. Κι επειδή η φολκλορική μας ταυτότητα λίγη επίδραση έχει πλέον, στη Δύση, οι μόνοι «χορευτές»  που θα μείνουν θα είναι οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα  παραμείνουν χαρούμενοι  στην «πλατεία», όταν περάσουν οι πρώτες μέρες  της «φιέστας».  Τότε  λοιπόν,  θα πρέπει οι «οργανοπαίχτες» να σκεφτούν σοβαρά, ότι τα «νηστικά αρκούδια»  δεν χορεύουν αλλά αγριεύουν και «ξεσκίζουν» τον «αρκουδιάρη τους»…

azampoukas@gmail.com

http://www.capital.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s