ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ;

Έχουμε ακόμη οκτώ ημέρες μέχρι την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου, διάστημα στο οποίο μπορούν να συμβούν πολλά. Όπως συνηθίζουν να λένε στην Αμερική, “η παράσταση δεν τελειώνει, αν δεν βγει να τραγουδήσει η χοντρή”.

Του Βασίλη Δεληγκάρη (συμβούλου επικοινωνίας)

Καθαρή λύση, όπως διαρρέουν από το Μαξίμου ότι επιθυμεί ο Σαμαράς, είναι εξαιρετικά δύσκολο, κατά πως φαίνεται μετά την πρώτη ψηφοφορία, να υπάρξει. Άλλωστε καθαρή λύση ούτε μετά τις εθνικές εκλογές θα έχουμε σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Όποιο κόμμα και να βγει πρώτο, θα είναι αναγκαίο λόγω μη ύπαρξης αυτοδυναμίας να συγκυβερνήσει. Πόσο μάλλον που είναι εντελώς φανερό πως, για να υπάρξει αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, θα απαιτηθούν ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων. Τι δεν καταλαβαίνουν εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ΣΥΡΙΖΑ…

Είναι γεγονός ότι με βάση το σημερινό πολιτικό κλίμα, όπως διαμορφώθηκε μετά την πρώτη ψηφοφορία και με την ακραία πολιτική αντιπαράθεση που προηγήθηκε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι πιθανότητες να εκλεγεί Πρόεδρος είναι πλέον μικρές, ακόμη κι αν αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της συνεννόησης και της ευρύτερης συναίνεσης. Αυτό δεν σημαίνει όμως καθόλου πως είναι και άχρηστες ή άνευ σημασίας για το επόμενο διάστημα πριν και μετά τις εθνικές εκλογές. Αντίθετα είναι απαραίτητες “βρέξει – χιονίσει” και για να υπάρξει πιθανότητα εκλογής Προέδρου και για να διαμορφωθεί ένα μίνιμουμ πλαίσιο εθνικής συναίνεσης και για να αποφευχθεί μία εμφυλιοπολεμικού τύπου προεκλογική αντιπαράθεση. Έχουν ήδη κατατεθεί τέτοιου είδους σκέψεις και προτάσεις από πολλούς βουλευτές, όπως αυτή των οκτώ αλλά και των Μεταρρυθμιστών του Σπύρου Λυκούδη, που ζητούν εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος μαζί με χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εκλογές μέσα στο 2015. Είναι προτάσεις με τις οποίες συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ και ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μιλά επιπλέον και για μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Όμως Τσίπρας και Σαμαράς μέχρι στιγμής αρνούνται κατηγορηματικά και επιλέγουν την άμεση μετωπική σύγκρουση μεταξύ τους για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, παίζοντας έτσι το μέλλον της χώρας στα ζάρια. Και εντάξει για τον Αλ. Τσίπρα το ξέραμε, το είχαμε εμπεδώσει, άλλωστε παραδοσιακά στη χώρα μας οι αξιωματικές αντιπολιτεύσεις ζητούν εκλογές αμέσως μετά τη διενέργειά τους! Όμως για τον Αντ. Σαμαρά, που τα τελευταία δύο χρόνια μιλά συνεχώς για πολιτική σοβαρότητα και αίσθημα εθνικής ευθύνης και που πράγματι έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής, που βοήθησαν να ανακάμψει η οικονομία (με πολύ σκληρό κοινωνικό κόστος βέβαια), μία τέτοια κάθετη άρνηση πολιτικής συνεννόησης, αν τελικά επιμείνει μέχρι τέλους, θα σημαίνει την πλήρη μεταστροφή του και την οπισθοδρόμηση στην περίοδο του λαϊκισμού, των Ζαππείων και της ανεύθυνης στάσης που επέδειξε αρχικά, όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά το 2010 προ της ολοκληρωτικής καταστροφής.

Μέσα στο νοσηρό πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, με ακραίες συγκρούσεις με ανταλλαγή απίστευτων κατηγοριών, η επιλογή για άμεσες εκλογές σε μία κρίσιμη καμπή στις διαπραγματεύσεις συνιστά επιλογή αυτοκτονικής για τη χώρα πορείας, με απόλυτη έλλειψη σεβασμού απέναντι στις θυσίες και “τα πάθη” του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια.

http://www.makthes.gr

Advertisements

One thought on “ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s