Πώς θα σωθεί τώρα η Ελλάδα και η Ευρώπη

Η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου να οδηγήσει σε εκλογές απορρίπτοντας τον προτεινόμενο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πρόεδρο ξαναρίχνει την Ευρώπη πίσω στον αναβρασμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί, ωστόσο, να προλάβει μια γενικευμένη υπαρξιακή κρίση εάν παραδεχτεί πως η οικονομική οδύνη της Ελλάδας είναι πραγματική και όχι εντελώς αυτοδημιούργητοι, και πως η κόπωση από την λιτότητα αποτελεί πρόβλημα για περισσότερα από ένα μόνο μέλος του ευρώ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα. Ο αρχηγός του, ο Αλέξης Τσίπρας, θέλει να χαλαρώσει τις περικοπές των κρατικών δαπανών ώστε να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ανθρωπιστική κρίση» στη χώρα. Εάν κερδίσει τη θέση του πρωθυπουργού στις 25 Ιανουαρίου, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του, να αναγνωρίσει πως η δημοσιονομική οπισθοχώρηση είναι προτιμότερη από το να δει την Ελλάδα να βγαίνει από το ευρώ και να παραδεχτεί πως η ατυχής λύση για το μη βιώσιμο χρέος του έθνους είναι να συγχωρεθεί μέρος του.

Η οικονομική τρύπα στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα είναι βαθιά:

Οι κανόνες για τα μέλη του ευρώ, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ του 1992, υποδεικνύουν πως το χρέος μιας χώρας δε θα πρέπει να ξεπερνά το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της. Το χρέος της Ελλάδας είναι το τριπλάσιο από αυτό – αρκετά υψηλό ώστε η νομισματική ένωση να υποδείξει στην Ελλάδα την έξοδο. Οι αρχηγοί της ΕΕ, ωστόσο, γνωρίζουν ότι η προηγούμενη αποτυχία τους να τιμωρήσουν ελλείμματα της Γερμανίας και της Γαλλίας, σε συνδυασμό με τις επίμονες παραβάσεις από τότε, καθιστούν την επιβολή αδύνατη.

Οι επενδυτές ομολόγων, που έχουν επιδείξει αναταραχή από τη στιγμή που ο Σαμαράς επιχείρησε το προεδρικό του στοίχημα μερικές εβδομάδες νωρίτερα, έχουν οδηγήσει, ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας, τον τριετή δανεισμό της Ελλάδας κοντά στο 12%. Και αυτό καταρρίπτει οποιαδήποτε ελπίδα της Ελλάδας να αποσυνδεθεί από το σύστημα στήριξης της έκτακτης βοήθειας και να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές για να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες της.

Οι επικείμενες εκλογές θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν την αναταραχή που απειλεί το ευρώ τα τελευταία χρόνια. ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ εξήγγειλε πρόσφατα σχέδιο επένδυσης ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ σε προγράμματα υποδομής, κάτι που υποδηλώνει σιωπηλή αναγνώριση πως η ΕΕ χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να ωθήσει την ανάπτυξη. Όμως αυτό το αίσθημα θα πρέπει να φανεί στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της Ελλάδας, και άλλων χωρών όπου τα εκλογικά σώματα έχουν κουραστεί σε επικίνδυνο βαθμό από τη λιτότητα.

Οι συντελεστές της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη χαλάρωση της οικονομικής αυστηρότητας στην Ελλάδα – ή να διακινδυνέψουν να μετατρέψουν το πολιτικό δράμα σε μια οικονομική κρίση. Εάν η Ελλάδα άφηνε το σχέδιο του κοινού νομίσματος, θα δημιουργούνταν ερωτήματα και για άλλα μέλη των εθνών του ευρώ (και τα πορτογαλικά ομόλογα δείχνουν φόβο σήμερα).

Με την Ελλάδα κολλημένη στη βιοτική συντήρηση στο προβλεπόμενο μέλλον, η τρόικα της ΕΕ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να διαγράψει ένα κομμάτι του χρέους των 322 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι μια κακή λύση, καθώς το κόστος της διαγραφής θα επιβαρύνει τελικώς τους φορολογούμενης τους ευρωζώνης, αλλά είναι καλύτερη από οποιαδήποτε εναλλακτική διαθέσιμη αυτή τη στιγμή.

http://www.sofokleous10.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s