Πολιτικά προγράμματα για γέλια και για κλάματα!

Γράφει ο Αλέξανδρος Πρίφτης

Πριν μερικές εβδομάδες  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος , ο κ.  Στουρνάρας,  επικρίθηκε άγρια  από  την αξιωματική αντιπολίτευση, όταν προειδοποίησε  για τον κίνδυνο ανήκεστης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, αν η χώρα  δεν εκλέξει πρόεδρο δημοκρατίας  και οδηγηθεί σε ακυβερνησία!

Πριν  από καιρό επίσης, τόσο  κοινοβουλευτικά στελέχη της συμπολίτευσης, όσο και η κ Βούλτεψη,  μίλησαν  για τον κίνδυνο  φόρτισης του οικονομικού κλίματος της χώρας   από  επιπόλαιες δηλώσεις στελεχών ,αλλά και αυτό καθεαυτό το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι  αυτοί χαρακτηρίστηκαν κινδυνολόγοι, ενώ   τα στελέχη της  αξιωματικής αντιπολίτευσης  αυτοχαρακτηρίστηκαν οι εγγυητές του αύριο!

Πριν  μερικές  ημέρες, επίσης,  η Τράπεζα της Ελλάδος  με ανακοίνωση της διαβεβαίωνε  ότι η ρευστότητα  των τραπεζών είναι ελεγχόμενη και  ότι η εκροή καταθέσεων παρακολουθείται στενά  και δεν υπάρχει περίπτωση δημιουργίας πανικού!

Τότε, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ  διέρρευσε , ότι ο Στουρνάρας  διαψεύδει  τον Σαμαρά και επιβεβαιώνει τον Τσίπρα  και την παρέα του, που υποστηρίζουν τα ακριβώς αντίθετα.

Οι εξελίξεις, όμως,  δυστυχώς επιβεβαιώνουν τους φόβους εκείνων  που βλέπουν μακρύτερα .  Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και την  ιστορική ευθύνη  έχει  η πολιτική αφροσύνη εκείνων που υποχρέωσαν να οδηγηθεί η χώρα σε  πρόωρες εκλογές!   Όσοι, όμως,  διαθέτουν  το σπάνιο χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του  νεοέλληνα πού λέγεται κοινή λογική,  καταλαβαίνουν ότι τα κέρδη και οι ζημίες  μιας τέτοιας εξέλιξης,  εξαρτώνται από πλήθος απρόβλεπτων καταστάσεων. Και αυτές είναι πολύ, μα πάρα πολύ, επικίνδυνες:

Τι  είδους  διεθνείς συμμαχίες πχ  θα επιδιώξει και θα επιτύχει μία  νεότευκτη ελληνική κυβέρνηση που αφήνει να εννοηθεί ότι μέσα στην καταιγίδα  μπορεί πλέοντας  με την πρύμνη(!) να  οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι?

Τι είδους και με ποιούς  θα φτιάξουμε διεθνείς συμμαχίες , όταν κάθε πρόβλεψη  σήμερα  για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, μπορεί να αξιολογηθεί ως  καθαρή εικασία?

Ωστόσο οι αλχημιστές του λαϊκισμού   εμφανιζόμενοι με τη λεοντή του  παντογνώστη , γεμίζουν τα μυαλά των αδαών  με εκτιμήσεις ,κυριολεκτικά στο γόνατο.

Και με τη σιγουριά   που θα την ζήλευαν και οι αστρολόγοι των πρωϊνάδικων , σερβίρουν στην ελληνική κοινωνία  συνταγές   για την εξαφάνιση της   οικονομικής ύφεσης,  για   χτύπημα της ανεργίας , για ενίσχυση των εισοδημάτων  μας, και  όλα αυτά με τη βεβαιότητα  του μηδενισμού  της νοημοσύνης μας!

Πρόκειται  σίγουρα για ένα μοντέλο που οδηγεί σε σίγουρη  χρεοκοπία και  που στα μάτια  πολιτικών στελεχών  του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποιων ακαδημαϊκών που  οσφραινόμενοι εξουσία, συναγελάζονται στην Κουμουνδούρου, τους φαίνεται πολύ ελκυστικό, όσο και  αν δημόσια αρνούνται να το παραδεχτούν. Γι αυτό μιλούν για ανασχεδιασμό της ζωής μας, των προτεραιοτήτων και των καταναλωτικών προτύπων μας.

Θα  ξαναδιοργανώσουμε  ,υποστηρίζουν ,τις παραγωγικές  δυνάμεις του τόπου με βάση τις ανάγκες μας και όχι τη λογική του κέρδους. Πιο φτωχοί , δηλαδή, σε υλικά αγαθά , αλλά πιο πλούσιοι σε αισθήματα και  προοπτικές.

Και δυστυχώς πολλοί απολαμβάνουν αυτό το όνειρο!

Κάπως έτσι  σκέφτηκαν πριν  δύο  περίπου  χρόνια  καί κάποιοι «σοφοί» οικονομικοί εγκέφαλοι στις  ΗΠΑ , όταν μπήκαν στο «οβάλ» γραφείο  και έριξαν στον πρόεδρο Ομπάμα  τη φαεινή ιδέα, να εκδώσει το αμερικανικό δημόσιο ένα κέρμα αξίας ενός τρίς δολαρίων (!!!)  και με ταχυδακτυλουργικό τρόπο θα εξαφανιστεί το δημόσιο χρέος.

Το «κόλπο» προέβλεπε  ενεχυριασμό του νομίσματος αυτού  στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα  και με  τα τρίς δολάρια που θα  αντλούσε  θα αγόραζε  το  δημόσιο  τα αμερικανικά ομόλογα  που κυκλοφορούσαν σε ολόκληρο τον πλανήτη, για να τα ακυρώσει!

Και  αυτό το ταχυδακτυλουργικό κόλπο, παρά τις επιφυλάξεις του, αν και το χαρακτήρισε «φτηνό»,   το απεδέχθη και ο  διάσημος νομπελίστας Paul Krougman,   ο οποίος το  θεώρησε  καλύτερη λύση  από το να πέσουν οι ΗΠΑ  σε δημοσιονομικό  γκρεμό!

Και οι υπέρμαχοι  αυτού του κόλπου , θεωρητικολογώντας  επί του σεναρίου, πίστευαν ότι  δεν θα υπήρχε πρόβλημα  με αυτό το αστρονομικής αξίας νόμισμα ,γιατί  αυτό το δολάριο δεν θα κυκλοφορούσε στην αγορά!

Και βεβαίως  αυτή η φαεινή ιδέα, όπως ήταν αναμενόμενο,  απορρίφτηκε μετά πολλών επαίνων.

Αποδείχτηκε όμως, ότι η  υπέρβαση ενός οικονομικού προβλήματος  με  τέτοια φτηνά  κόλπα, θα προκαλούσε πολύ  μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται  επιδιώκεται να επιλύσει. Γιατί  δεν είναι απλώς  επικίνδυνο, αλλά  καταστροφικό  να τυπώνει ένα κράτος  χρήμα χωρίς  αντίκρισμα.

Όμως  παρά την απόρριψη του , αυτό το  «παπατζήδικο» κόλπο  στην Ελλάδα   πιάνει τόπο!

Η κ Ραχήλ Μακρή η οποία με προσωπική απόφαση του κ Τσίπρα  μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ, με αυτή τη δήλωσή της έδωσε και τα διαπιστευτήριά της στη νέα πολιτική στέγη της!

http://www.crashonline.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s