ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕΣ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ…

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ

Υπήρξαν στιγμές Αντώνη Σαμαρά, όπου στα μάτια εκαντοντάδων χιλιάδων Ελληνίδων και Ελλήνων, εντός και εκτός Ελλάδος, φάνταζες ως πολιτικός γίγαντας. Ειδικά τότε που διαφώνησες για «λόγους συνείδησης», όπως μας έλεγες, για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και ανακοίνωνες την ιδεολογία της «Υπέρβασης», δηλ. την καταγγελία της νοοτροπίας του πολιτικού χθες, τα αριστερά και δεξιά πολιτικά «Ευαγγέλια» της «απόλυτης αλήθειας»… Τότε που μιλούσες για την Αξιοπρέπεια στο προσωπικό επίπεδο, την Δικαιοσύνη στο κοινωνικό επίπεδο και την Ελευθερία στο εθνικό επίπεδο.

Αυτό που μου έμεινε περισσότερο απο όσα έχεις πεί κατά το παρελθόν είναι το γεγονός ότι πρωτίστως σε ενδιέφερε να μην προδώσεις όλα αυτά που πίστευες. Είσαι ένας απο τους λίγους πνευματικά επιφανείς έλληνες πολιτικούς, που προτιμούσες να χάσεις σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι, παρά να αρνηθείς αρχές και ιδέες. Αυτή η απολυτότητα σου δεν φάνταζε ως μια ιδιοτροπία ή μια υποχονδρία. Δεν ήθελες να είσαι, ούτε να γίνεις ένα είδος πολιτικού στρουθοκάμηλου, γιατί το κύριο χαρακτηριστικό που δημόσια εξέπεμπες ήταν η πνευματική τιμιότητα σου.

Ήσουν ένας «επαναστάτης». Με τον όρο «επαναστάτης» δεν εννοώ κάποιον ρομαντικό κοινωνικό ή πολιτικό «μπουρλοτιέρη». Σε χαρακτηρίζω με αυτή την λέξη, γιατί έλεγες πράγματα ζέοντα. Γιατί κραύγαζες αλήθειες. Αλήθειες, που κάποιοι επιχειρούσαν να τις ξεχάσουν και να τις κουκουλώσουν με την συμβατικότητα της καθημερινότητας. Είχες λόγο πονεμένο, λόγο δασύ, λόγο ανθρώπινο, με δυο λόγια, λόγο αληθινό. Δεν ήθελες να χρησιμοποιήσεις ψεύτικο λόγο. Γιατί το ψεύδος είναι αντιεπαναστατικό. Άρθρωνες τον λόγο σου μαχητικά, πολλές φορές και επιθετικά, προφητικά. Διείδες, και είναι προς τιμήν σου, πολλές αποσυνθετικές εξελίξεις.

Ήθελες να γίνεσαι αποδεκτός σαν άξιος και τίμιος πολιτικός. Δεν είσουνα ένας άνευρος και απολογητικός «ομοιδεάτης». Ούτε επιθυμούσες να εξευτελίσεις τα πολλά προσόντα και τις μεγάλες ικανότητες σου για χάρη κάποιων συγκερασμών. Πίσω απο τον υποτιθέμενο αυτό ρομαντισμό σου, συνήγορος των σκέψεων και των πράξεων σου ήταν η ιστορία και πραγματικότητα.

Όταν ανέλαβες την διακυβέρνηση του κράτους ήσουν ήδη ένας πολιτικός ηγέτης. Ο ηγέτης είναι όπως ένας έμπειρος περιπατητής ενός δάσους. Εαν πάρεις ένα περιπατητή και τον βάλεις σε ένα οποιοδήποτε σημείο ενός δάσους, αυτός θα κάνει την ανάλογη πορεία και θα βγεί απο το δάσος. Το σημείο απο το οποίο θα βγεί δεν τον ενδιαφέρει. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ηγέτη – πολιτικό: Πρώτον, πρέπει να ξέρει να βρίσκει την πορεία του, και δεύτερον, όπως και ο περιπατητής, δεν πρέπει να τον ενδιαφέρει το σημείο απο το οποίο θα βγεί αλλά να μην χαθεί μέσα στο δάσος.

Εσύ όμως τι έκανες τελικά Αντώνη; Το αντίθετο! Επέτρεψες μάλιστα σε κάποιους, λίγους, να σε περιφέρουν μέσα στο δάσος και να σ’ εμποδίζουν να βγείς απο αυτό, λές και το δάσος δεν είχε παντού εξόδους! Σύμφωνοι, μπήκες σε ένα δάσος – λαβύρινθο, αλλά και ο ίδιος ο Δαίδαλος, που κατασκεύασε τόσο περίτεχνα και πολύπλοκα τον λαβύρινθο, κατάφερε με δυσκολία να βρει την έξοδό του, όταν ολοκλήρωσε το έργο του. Εσύ δυστηχώς ούτε την έξοδο μπόρεσες να βρείς, ούτε το αναγκαίο εθνικό έργο να ολοκληρώσεις. Στην συνείδηση του κόσμου δεν είσαι πια ο «κύριος Υπέρβαση», αλλά ο «κύριος ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ»…

Advertisements

One thought on “ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕΣ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ…

  1. ANTONHI SAMARA EIXES OLES TIS PROIPOTHESEIS GIA NA MEINEIS STIN HSTORIA. EXEIS POLLA PLEIONEKTHMATA ALLA KE ENA MEGALO MEIONEKTHMA: NOMIZO OTI DEILIAZEIS OTAN DEN PREPEI…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s