Το Grexit και το Brexit: Κύματα ανησυχίας στην Ευρώπη

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Ξαφνικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι θεσμοί θα πρέπει να αρχίσουν να λύνουν νέες εξισώσεις καθώς εκτός του κινδύνου Grexit είναι ορατό πλέον και το ενδεχόμενο του Brexit.

Η απρόβλεπτη ως προς την έκτασή της νίκη των Συντηρητικών του Ντ. Κάμερον, εκτός από τις αυτοκτονικές τάσεις που προκάλεσε στους δημοσκόπους της Βρετανίας (δεν είναι μόνο οι δικοί μας που πέφτουν έξω) στέλνει κύματα ανησυχίας και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς ο Κάμερον έχει δεσμευθεί για δημοψήφισμα το 2017 με το ερώτημα παραμονής η όχι στην ΕΕ.

Η Βρετανία, παρά την περιθωριοποίησή της στα ευρωπαϊκά πράγματα και την ενίσχυση της αντίληψης του «νησιού» που βρέθηκε απέναντι από τις ευρωπαϊκές ακτές, παραμένει σημαντικότατη χώρα.

Ο Κάμερον θα πρέπει να ισορροπήσει σε μια πολύ λεπτή γραμμή: να αποτρέψει τόσο μεγάλη χαλάρωση της σχέσης με τη Σκοτία που θα οδηγούσε σε κατάρρευση τη χώρα, και συγχρόνως να διεκδικήσει χαλάρωση της σχέσης με την ΕΕ, ώστε να υπάρχουν ελπίδες να κερδηθεί το δημοψήφισμα και να αποφευχθεί το Brexit.

Ολες οι πλευρές, ακόμη και οι βρετανικές εργοδοτικές οργανώσεις, προειδοποιούν για το τρομακτικό κόστος ενός ενδεχόμενου ατυχήματος στην οικονομία αλλά και στο ίδιο το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Βρυξέλλες και Βερολίνο κλείνουν το μάτι στον Κάμερον για αλλαγές που μπορούν να δρομολογηθούν ώστε να ικανοποιηθεί το αίσθημα «ανεξαρτησίας» των Βρετανών ψηφοφόρων από το μη εθνικό κέντρο των Βρυξελλών. Ομως τα περιθώρια ανατροπών στις βασικές ευρωπαϊκές συνθήκες είναι πολύ μικρά και υπάρχουν όρια τα οποία δεν μπορούν να ξεπερασθούν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοδόμημα. Με τη σαρωτική νίκη των Συντηρητικών, ο Κάμερον έχει τη δυνατότητα να διαχειρισθεί την παγίδα του δημοψηφίσματος που ο ίδιος έστησε, αλλά θα πρέπει να αποφύγει τον πειρασμό να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα των εκλογών για να διευρύνει τη λίστα αιτημάτων που θα υποβάλει στις Βρυξέλλες.

Η Α. Μέρκελ φαίνεται ότι δίνει την ίδια απάντηση για κάθε «-exit». Ολα θέλει να τα αποτρέψει, όπως λέει, αλλά «όχι με κάθε κόστος». Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιχειρηθεί να κλείσει με «όποιο» κόστος η υπόθεση Grexit για να αποτραπεί το πολύ πιο ακριβό Brexit.

http://www.ethnos.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s