ΚΙ ΑΝ ΕΝΑ GREXIT ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ;

Γράφει ο Δημήτρης Ριζούλης

Το ενδεχόμενο του Grexit μονοπωλεί τις δηλώσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων όλο το τελευταίο διάστημα, όμως όσα λέγονται είναι ως επί το πλείστον μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Ελάχιστα έχει αναλυθεί ότι αυτό το σενάριο τρομάζει περισσότερο τους Ευρωπαίους, που έχουν σοβαρούς λόγους να προσπαθούν να το αποτρέψουν. Στην πραγματικότητα μια έξοδος της Ελλάδα από το ευρώ μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική για την Ευρωπαϊκή Ενωση και υπό όρους είναι δυνατόν να προκαλέσει την ουσιαστική διάλυσή της!

Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο αυτό το σενάριο, όμως δεν είναι. Και έχει ιδιαίτερη σημασία να αναλυθούν σε βάθος όλες οι παράμετροι για να φανεί πως τελικά ο «μπαμπούλας» του Grexit χρησιμοποιείται από τους δανειστές για να τρομάξουν οι Ελληνες και να δεχτούν όλες τις «διαταγές» τους. Εξάλλου, όποτε δημιουργήθηκαν πραγματικές συνθήκες πιθανής εξόδου της Ελλάδας, οι ίδιοι έσπευσαν είτε να καθησυχάσουν τις αγορές είτε να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Τα δεδομένα είναι απλά. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι σε μια κρίσιμη συγκυρία, με πολλές χώρες να βρίσκονται σε κοινωνικό αναβρασμό και να υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ισπανίας ακόμα ένα «αντισυστημικό» κόμμα. Παράλληλα, τα λεγόμενα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα κερδίζουν παντού έδαφος, ενώ και η Βρετανία «παγώνει» κάθε σκέψη υιοθέτησης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και παραπέμπει το θέμα των σχέσεών της με την Ε.Ε. σε δημοψήφισμα που θα γίνει έπειτα από καιρό.

Σε αυτό το αποσταθεροποιημένο σκηνικό, αν η Ελλάδα επιλέξει το Grexit ή αν της επιβληθεί ως «τιμωρία», γεννάται ένα μεγάλο ερώτημα: Κι αν το «πείραμα» πετύχει, τι θα γίνει; Αν η Ελλάδα υιοθετήσει διπλό νόμισμα και αποφύγει τις πιέσεις για ασφυκτική λιτότητα, σίγουρα θα «πονέσει», όμως θα αποκτήσει και πάλι προοπτική. Ο λαός θα «ματώσει» περισσότερο, θα παρουσιαστούν πιο πολλά φαινόμενα ακραίας φτώχειας, όμως όταν αυτή η απότομη «βουτιά» έρθει σε κάποια ισορροπία, τότε ίσως προκύψουν ευκαιρίες ανάκαμψης.

Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η Ελλάδα σε δύο τρία χρόνια καταφέρει να σηκώσει κεφάλι, τότε είναι βέβαιο ότι αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσουν και άλλοι. Το «πείραμα» της Ελλάδας αυτή τη φορά θα αντιστραφεί. Θα αποδειχτεί ότι υπάρχει ζωή και εκτός ευρώ και τότε θα σημάνει η αρχή του τέλους όχι μόνο για το ενιαίο νόμισμα, αλλά ενδεχομένως και για την Ευρωπαϊκή Ενωση όπως την ξέρουμε.

Γι’ αυτό λοιπόν το Grexit τρομάζει τους ξένους. Επειδή μπορεί να πετύχει και να συμπαρασύρει (στην επιλογή του διπλού νομίσματος) την Ισπανία, την Ιταλία, ακόμα και τη Γαλλία! Ετσι θα γκρεμιστεί το οικοδόμημα που έχτισε πρώτη η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εντέχνως παρουσιάζει ως μονόδρομο τα προγράμματα στήριξης με σκληρή λιτότητα. Ξαφνικά θα εμφανιστεί ένας «άλλος δρόμος», κακοτράχαλος βέβαια, που απαιτεί πόνο και αίμα, αλλά τελικά οδηγεί σε λύση και όχι στον φαύλο κύκλο της μόνιμης φτώχειας.

Επομένως, καλό είναι να μην καταλαμβανόμαστε από πανικό κάθε φορά που προβάλλεται ως πιθανό το ενδεχόμενο του Grexit, γιατί στην πραγματικότητα είναι μια καλοστημένη απειλή και τίποτα παραπάνω. Επί της ουσίας είναι η επιβεβαίωση της φράσης «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

http://www.dimokratianews.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s