Θα σαπίσουμε στο ευρώ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ

Είστε από αυτούς που ελπίζουν απεγνωσμένα σε συμφωνία; Είστε από αυτούς που φοβούνται το Grexit; Είστε από αυτούς που απαξιώνουν τα πάντα διότι «δεν έχουν τίποτε να χάσουν»; Μήπως προσβλέπετε στη δραχμή ως λύτρωση; Λυπάμαι, πέφτετε όλοι έξω! Και οι ελπίζοντες, και οι φοβούμενοι, και οι αδιαφορούντες. Ούτε συμφωνία, ούτε Grexit, ούτε δραχμή, ούτε στασιμότητα, ούτε τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πολύ απλά, δεν είναι σε θέση να κάνει απολύτως τίποτε! Ούτε να κάνει συμφωνία, ούτε να μας πάει στη δραχμή, ούτε καν να πάει σε ρήξη!

Γράφαμε στις 17 Ιανουαρίου 2015, τότε που οι συμπατριώτες μας που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν «έλα μωρέ, τίποτε δεν θα κάνει από αυτά που λέει» τα εξής, επιχειρώντας να τεκμηριώσουμε ότι ο Τσίπρας δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει απολύτως τίποτε, τα εξής προφητικά: «η άμεση κυβίστηση που είναι αναγκαία για να μην χρεωκοπήσει η χώρα θα είναι πολιτικά αδύνατη για τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι θα περιλαμβάνει, πέραν της ανατροπής όλη της κομματικής του φιλοσοφίας, και την πολιτική του ταπείνωση. Η οποία είναι προφανώς αδύνατη για αυτό το κόμμα, που ανδρώθηκε επί της ακριβώς αντιθέτου βάσεως. Άρα, η κήρυξη χρεωκοπίας θα καταστεί αναπόφευκτη, με όλο το πισωγύρισμα που στην παρούσα φάση θα συνεπάγεται αυτό για την Ελλάδα. Και εάν, μετά την κήρυξη χρεωκοπίας, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποθέσουμε ότι αλλάζει γνώμη και ζητάει από την τρόικα να ψηφίσουν τελικά αυτά που αρνούνταν μερικές εβδομάδες πριν, πλέον η τρόικα θα τους ζητάει και ακόμη περισσότερα μέτρα. Η ταπείνωση/υποταγή που θα ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ολοκληρωτική!».

Τι βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα; Τη χώρα να έχει χρεωκοπήσει μετά την μη πληρωμή του ΔΝΤ, τα capital controls να έχουν φέρει τρομακτικό πισωγύρισμα στη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε «όχι» στα μέτρα Γιούνκερ και έκανε και ολόκληρο δημοψήφισμα, τώρα να τα δέχεται και να παρακαλάει να τα δεχθεί και η Ευρώπη, αλλά τα μέτρα αυτά να μην είναι πια επ’ ουδενί αρκετά για μια συμφωνία. Ολοκληρωτική επαλήθευση, δηλαδή, της προεκλογικής πρόβλεψης ότι ο Τσίπρας δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει απολύτως τίποτε!

Το ότι ο Τσίπρας «δεν μπορεί να υλοποιήσει απολύτως τίποτε», όμως, δεν τελειώνει εδώ, έχει και συνέχεια. Την Κυριακή υποτίθεται ότι είναι (για μια ακόμη φορά) η τελευταία προθεσμία για την εξεύρεση μιας λύσης, αλλιώς πάμε για Grexit. Για ποιο λόγο χρειάζεται όμως, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. (όχι της Ευρωζώνης) εάν είναι να αποφασιστεί το Grexit; Πολύ απλά, διότι η αποβολή κράτους μέλους από την Ευρωζώνη απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Ε.Ε., πράγμα που και ο Βαρουφάκης αλαζονικά επέσειε στους ξένους, απειλώντας μάλιστα και με προσφυγή στο Δικαστήριο της Ε.Ε., σε περίπτωση που μας επιχειρήσουν να μας βγάλουν.

Αυτό όμως που γνώριζε μέχρι και ο εν γένει άσχετος με τους κανόνες της Ευρώπης Βαρουφάκης, λέτε να μην το γνωρίζουν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, οι οποίοι ξυπνούν και κοιμούνται με αυτούς τους κανόνες και με αυτά τα θέματα παραμάσχαλα;

Ασφαλώς και το γνωρίζουν και ασφαλώς γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί τροποποίηση της Συνθήκης Ε.Ε., την οποία ακριβώς θα κληθεί να αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής ή, εν πάση περιπτώσει, να δώσει έστω την πολιτική του κάλυψη στην παραβίαση της Συνθήκης Ε.Ε. με κάποια έστω και αμφιλεγόμενη νομική ερμηνεία.

Υπάρχει όμως ένα σημαντικό «αλλά» εδώ: Η τροποποίηση της Συνθήκης Ε.Ε. ή έστω η πολιτική κάλυψη σε μια αμφιλεγόμενη ερμηνεία απαιτεί την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών. Άρα, και της Ελλάδας. Πρέπει δηλαδή να συμφωνήσει και η Ελλάδα στη δραχμή. Θα συμφωνήσει; Υποτίθεται ότι δεν τη θέλει. Και αν εξαναγκαστεί λόγω κλειστών τραπεζών κλπ.; Τότε τι θα κάνει ο Τσίπρας, που φαίνεται να τρέμει στην ιδέα να γίνει ο πρωθυπουργός της δραχμής;

Υπάρχει και ένα δεύτερο αλλά: Τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής και καθώς για τη δραχμή πρέπει να συμφωνήσει τόσο η Ελλάδα, όσο και οι εταίροι, έχουν ως δεδομένο το σχέδιο Σόιμπλε, με βάση το οποίο η Ελλάδα παίρνει μια καλούτσικη συναλλαγματική «προίκα», 40-50% υποτίμηση και κλειδωμένη ισοτιμία για τη συνέχεια, προκειμένου να καταστεί αξιόπιστο το νέο νόμισμα. Πώς μπορεί να διατηρηθεί κλειδωμένη η ισοτιμία; Με χαμηλό πληθωρισμό. Και πώς θα κρατηθεί χαμηλός ο πληθωρισμός; Με μηδενικά ελλείμματα, δηλαδή ισοσκελισμένους (όχι «πρωτογενώς», όπως έλεγε πονηρούτσικα ο Τσίπρας προεκλογικά, κανονικά ισοσκελισμένους) ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Και πώς θα διασφαλιστεί ότι επιτευχθεί αυτό όταν θα είμαστε στη δραχμή; Ναι, το βρήκατε: Με μνημόνιο!

Δηλαδή, ο Τσίπρας για να πάει στη δραχμή, όχι μόνον θα πρέπει να υποστεί τον εξευτελισμό της δραχμής, αλλά δεν θα γλιτώσει καν από τα Μνημόνια! Είναι ποτέ δυνατόν να πάει ο Τσίπρας στη δραχμή με αυτούς τους όρους;

Ούτε και συμφωνία όμως θα ψηφιστεί ποτέ. Ακόμη και να έχουμε συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο 11/12 Ιουλίου 2015, η συμφωνία αυτή αποκλείεται να περάσει από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας θα έχει κερδίσει μερικές ημέρες από τους Ευρωπαίους, ο Ντράγκι δεν θα έχει τραβήξει την πρίζα από τις τράπεζες (οι οποίες ναι μεν δεν θα βάζουν πια ούτε τα λίγα χαρτονομίσματα που βγάζουν σήμερα, αλλά τουλάχιστον θα έχουν ελπίδα να ξανανοίξουν μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας), αλλά η Αριστερή Πτέρυγα και ο ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρος θα είναι σε αναβρασμό, διότι θα έχει προδοθεί το μεγαλειώδες «όχι» του λαού, το οποίο ο Τσίπρας τόσο πολύ ήλπιζε να ήταν «ναι».

Ούτε συμφωνία λοιπόν, ούτε δραχμή; Τι θα μένει; Όταν πια η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να υπερψηφίσει, ο μεν Τσίπρας θα κοιτάει να κερδίσει μερικές ακόμη ώρες/ημέρες/εβδομάδες στην εξουσία, ο δε Ντράγκι όμως κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να τραβήξει την πρίζα, δίδοντας το τελειωτικό χτύπημα στο τραπεζικό σύστημα και αφήνοντας την Ελλάδα για πολλούς μήνες χωρίς τη δυνατότητα διενέργειας καμίας συναλλαγής με τον έξω κόσμο – ούτε εισαγωγές, ούτε εξαγωγές, ούτε τίποτε. Χρηματοπιστωτικές συνθήκες 17ου αιώνα, όταν δεν υπήρχε ακόμη τραπεζικό σύστημα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ελλείψεις σε όλα σχεδόν τα εμπορεύσιμα αγαθά κλπ.).

Αυτό είναι το σενάριο του να «σαπίσουμε στο ευρώ», όπως εύστοχα το αποκάλεσε πρώτος ήδη από τον Απρίλιο ο παλαίμαχος πολιτικός Αλέκος Παπαδόπουλος. Το οποίο αντικειμενικά φαντάζει το πιθανότερο αυτή τη στιγμή.

Το σενάριο του να «σαπίσουμε στο ευρώ» είναι το μόνο το οποίο ταιριάζει με την τακτική της αέναης ψευτοδιαπραγμάτευσης του Τσίπρα. Θα υπάρχει πάντοτε κάποια αίσθηση ή ψευδαίσθηση «διαπραγμάτευσης», κάποια ελπίδα να πουλήσει στους υποστηρικτές τους, κάποιο επιδέξιο ψέμα να τους φλομώσει. Εδώ με το τέχνασμα και την πολιτική απάτη του δημοψηφίσματος, κατάφερε να ξεπεράσει πολιτικά τον σκόπελο ολόκληρης χρεωκοπίας, βγαίνοντας μάλιστα και πολιτικά ενισχυμένος από πάνω! Το περίμενε κανείς αυτό; Ούτε ο ίδιος δεν το περίμενε.

Αντιγράφω από το παραπάνω άρθρο περί «αέναης ψευτοδιαπραγμάτευσης», δεδομένου ότι από τις 26-6-2015 που γράφτηκε δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε, αντιθέτως, έχουν επαληθευτεί: «Από τη στιγμή που κάποιος άρτος υπάρχει, η κυβέρνηση τούς προσφέρει το θέαμα που επί πέντε χρόνια στερήθηκαν. Η πολιτική στόχευση της κυβέρνησης είναι, συνεπώς, μία και μόνη: Να συνεχιστεί ακριβώς η ίδια κατάσταση στην οποία θα μπορεί να προσποιείται ότι «διαπραγματεύεται». […] Και αυτό δίνει στον Τσίπρα την πολυτέλεια να συνεχίζει, έστω και αν την ίδια στιγμή διαλύονται τα πάντα. Αυτό όμως τον Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρει, διότι η καταστροφή αυτή που σπέρνει σήμερα, θα θεριστεί μόνον αρκετούς μήνες αργότερα, χωρίς ενδιαμέσως να το έχει αντιληφθεί η μεγάλη μάζα των υποστηρικτών της κυβέρνησης. Και μέχρι τότε, έχει ο… θεός (με μικρό «θ») του άκρατου πολιτικού αμοραλισμού, στον οποίο και μόνον πιστεύει ο Τσίπρας.».

Αν λοιπόν τη Δευτέρα οι τράπεζες σταματήσουν οριστικά να βγάζουν πενηντάευρα και κλείσουν πια επ’ αόριστον, για όσον καιρό ακόμη δεν έχει πέσει η επερχόμενη πείνα, ο κόσμος θα πανηγυρίζει το χτύπημα της αριστερής κυβέρνησης κατά των κακών τραπεζών και, την ίδια στιγμή που τα αποθέματα στα κάθε είδους αγαθά θα τελειώνουν, ο Τσίπρας θα συνεχίζει την αέναη ψευτοδιαπραγμάτευσή του, προσφέροντας στον ελληνικό λαό την ελπίδα που τόσο στερήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Ενώ τριγύρω του θα διαλύονται τα πάντα.

Το συμπέρασμα είναι ότι για να φύγει ο Τσίπρας θα πρέπει να πεινάσει πραγματικά ο κόσμος. Μέχρι τότε, η αέναη ψευτοδιαπραγμάτευση, ενισχυμένη με το αναγκαίο θεαματικό σπεκτάκολο, όπως το δημοψήφισμα, θα του δίδει την αναγκαία πολιτική υποστήριξη για να κρατάει την εξουσία και να αποπειράται την εγκαθίδρυση του δικού του καθεστώτος.

Μέχρις ότου έλθει για τα καλά η πείνα, δεν θα έλθει ούτε (πραγματική) συμφωνία, ούτε Grexit, ούτε δραχμή, ούτε τίποτε. Θα σαπίσουμε στο ευρώ, περιμένοντας πότε θα διώξουν τον Τσίπρα οι ίδιοι οι οπαδοί του…

http://www.antinews.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s