Της Ν.Δ. η στάνη, αυτό το τυρί βγάζει

ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΚΟΡΑΣΙΔΑ

Είδα με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις πολλών στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη «σκιώδη κυβέρνηση» που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μούδιασμα, απογοήτευση και κριτική περίσσεψαν. Μέχρι και το Μαξίμου έσπευσε να σχολιάσει ότι η «κυβέρνηση» του Μητσοτάκη, φέρνει πολύ σε αυτή του Σαμαρά με τον Βορίδη.

Η απογοήτευση προήλθε κυρίως από τους πιο μετριοπαθείς νεοδημοκράτες που κινητοποιήθηκαν πριν μερικές εβδομάδες και, τελικά, έδωσαν τη νίκη στον Μητσοτάκη αλλά και από ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς που, αν δεν συμμετείχαν επίσης στις γαλάζιες κάλπες λόγω Κυριάκου, παρακολουθούν πλέον με πολύ ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στη Νέα Δημοκρατία.

Όλοι αυτοί απογοητεύτηκαν γιατί θεωρούσαν ότι ο Μητσοτάκης θα έκανε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτά που είχαν δει μέχρι σήμερα. Ας εξηγήσουμε μερικά πράγματα.

Κατ’ αρχήν, οι συντονιστές και τομεάρχες της ΝΔ δεν είναι τίποτε παραπάνω παρά οι επιφορτισμένοι από το κόμμα βουλευτές που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των αντίστοιχων επιτροπών και υπουργείων. Συνεπώς, οι επιλογές του Μητσοτάκη ήταν συγκεκριμένες, και μάλιστα 75 όσοι δηλαδή και οι βουλευτές που εξέλεξε το κόμμα στις τελευταίες εκλογές. Πρόκειται για βουλευτές που επέλεξε ο Σαμαράς, δεν άλλαξε ο Μεϊμαράκης και, εκ των πραγμάτων, ήρθαν προίκα στον Κυριάκο

Δεύτερον είναι άδικη η κριτική ότι ο Μητσοτάκης πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών διότι πολύ απλά, αν αύριο γίνονταν εκλογές και κέρδιζε, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιστράτευε και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Άλλο, λοιπόν, «σκιώδης» και άλλο πραγματική κυβέρνηση, αν και όποτε σχηματίσει τέτοια ο Μητσοτάκης

Τρίτον, κάποιοι δυσφόρησαν είτε γιατί παρέμειναν κάποιοι καραμανλικοί, είτε γιατί δεν αποχώρησαν αρκετοί σαμαρικοί και, κυρίως, γιατί ανέλαβε ρόλο συντονιστή ο Βορίδης. Μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος είχε πολύ σημαντικότερο ρόλο μέχρι πρότινος, αυτόν του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ενώ, ένα φεγγάρι ο Σαμαράς του είχε αναθέσει και να τον εκπροσωπήσει, ως αντ’ αυτού, σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία. Κυρίως, όμως, παραγνωρίζουν οι περισσότεροι ότι ο Κυριάκος μπορεί να «θριάμβευσε», υπό την έννοια ότι ουδείς ανέμενε τη νίκη του, ωστόσο κέρδισε οριακά, με διαφορά 17.000 ψήφων ένα πολύ πιο συμπαγές μπλοκ μεϊμαρακικών και καραμανλικών. Και, τελικά, εάν είναι να πραγματοποιήσει το άνοιγμα προς το κέντρο, πρέπει κατ’ αρχήν να διασφαλίσει ότι δεν θα έχει διαρροές από όσους έχει ήδη στο κόμμα.

Εν κατακλείδι, ο Μητσοτάκης δείχνει ότι ανέλαβε τη Ν.Δ. γνωρίζοντας πολύ καλά τι τον περιμένει. Δεν έχει ως στόχο να την μεταμορφώσει, σε μία νύχτα, σε Δημιουργία Ξανά, Δράση ή Ποτάμι. Αυτά υπάρχουν και η απήχησή τους είναι περιορισμένη. Ο Μητσοτάκης δείχνει ότι ξέρει πως λειτουργεί το μαγαζί της Ν.Δ. και θα επιχειρήσει σταδιακά να το αλλάξει. Δεν μπορεί να το γκρεμίσει εν μία νυκτί, διότι οι καιροί είναι πονηροί και θα πρέπει να συνεχίσει να παράγει τυρί. Μόνον που, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, η στάνη της Ν.Δ. αυτό το τυρί βγάζει. Αυτό το τυρί σερβίρισε και ο Μητσοτάκης στους πολίτες.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s